Od 1. januara potpuna liberalizacija tržišta električne energije: Bitka za (neinformisane) građane

Bez autora
Dec 18 2014

Prije 1. januara i eventualne prve ponude bilo kojeg preduzeća ovlaštenog za snabdijevanje električnom energijom, građani prije svega trebaju da znaju svoja prava i obaveze, pa tek nakon toga mirne duše mogu prihvatiti ili odbiti ono što će im biti ponuđeno. Šta, kako i kuda nakon 1. januara? Od 1. januara 2015. na tržištu električne energije u Bosni i Hercegovini više ništa neće biti isto jer na snagu stupaju nova pravila koja će građanima omogućiti da izaberu novog snabdjevača električnom energijom. Kada je ova vijest prije nekoliko sedmica aktuelizirana u bh. medijima, neki su ustvrdili da će struja za domaćinstva možda i pojeftiniti. Međutim, da će biti tako, niko sa 100-postotnom sigurnošću nije mogao potvrditi. Jedno je sigurno – budući i postojeći snabdjevači strujom i dalje će biti pod nadzorom entitetskih regulatornih komisija za energiju (u FBiH FERK, a u RS-u RERS) i Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK).

Od 1. januara potpuna liberalizacija tržišta električne energije: Bitka za (neinformisane) građanePrije 1. januara i eventualne prve ponude bilo kojeg preduzeća ovlaštenog za snabdijevanje električnom energijom, građani prije svega trebaju da znaju svoja prava i obaveze, pa tek nakon toga mirne duše mogu prihvatiti ili odbiti ono što će im biti ponuđeno.

Šta, kako i kuda nakon 1. januara?

Od 1. januara 2015. na tržištu električne energije u Bosni i Hercegovini više ništa neće biti isto jer na snagu stupaju nova pravila koja će građanima omogućiti da izaberu novog snabdjevača električnom energijom.

Kada je ova vijest prije nekoliko sedmica aktuelizirana u bh. medijima, neki su ustvrdili da će struja za domaćinstva možda i pojeftiniti. Međutim, da će biti tako, niko sa 100-postotnom sigurnošću nije mogao potvrditi. Jedno je sigurno – budući i postojeći snabdjevači strujom i dalje će biti pod nadzorom entitetskih regulatornih komisija za energiju (u FBiH FERK, a u RS-u RERS) i Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK).

Od 1. januara bh. građane će, osim tradicionalnih snabdjevača električnom energijom – elektroprivrede BiH, RS-a i HZHB-a, moći sasvim ravnopravno snabdijevati još 20-ak snabdjevača. Da li će i kada će svi novi potencijalni snabdjevači krenuti u trku sa tri tradicionalna snabdjevača električnom energijom, vidjećemo iza Nove godine, ali jedno je sigurno – građani će morati dobro otvoriti oči, gledati šta piše u postojećim ugovorima i šta im nude novi snabdjevači.

Također, otvaranje tržišta električne energije ne znači da građani moraju promijeniti sadašnjeg snabdjevača, potvrđeno je za Dane u FERK-u i DERK-u. Regulatori su nam odgovorili da promjena snabdjevača električnom energijom ne košta, odnosno ne naplaćuje se. To nam je potvrđeno i u JP Elektroprivredi BiH, najvećoj elektroprivrednoj kompaniji u BiH, koja ima više od 750.000 kupaca struje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik