CG 48. na listi najboljih zemalja za poslovanje

Bez autora
Dec 18 2014

List Forbs objavio je svoju godišnju listu najboljih država za poslovanje, prema kojoj se Crna Gora našla na 48. mjestu. Prilikom rangiranja zemalja koristili su 11 različitih kriterija, među kojima su pravo vlasništva, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda, birokratija, zaštita ulagača i berzansko poslovanje. Ove godine na prvo mjesto na listi najboljih zemalja za poslovanje vratila se Danska, koja je to mjesto držala od 2008. do 2010. godine, piše Forbs. Slijede je Hong Kong, Novi Zeland, Irska i Švedska. Među prvih 10 su i Kanada, Norveška, Singapur, Švajcarska i Finska. Slovenija je ove godine zauzela 14. mjesto, Makedonija je na 31. mjestu, Hrvatska na 46., a Bosna i Hercegovina na 84. i Srbija na 85. mjestu. Među prvih 25 na rang listi je najviše evropskih zemalja, oko 70 odsto, dok su SAD zauzele 18. mjesto.

CG 48. na listi najboljih zemalja za poslovanjeList Forbs objavio je svoju godišnju listu najboljih država za poslovanje, prema kojoj se Crna Gora našla na 48. mjestu. Prilikom rangiranja zemalja koristili su 11 različitih kriterija, među kojima su pravo vlasništva, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda, birokratija, zaštita ulagača i berzansko poslovanje. Ove godine na prvo mjesto na listi najboljih zemalja za poslovanje vratila se Danska, koja je to mjesto držala od 2008. do 2010. godine, piše Forbs.

Slijede je Hong Kong, Novi Zeland, Irska i Švedska. Među prvih 10 su i Kanada, Norveška, Singapur, Švajcarska i Finska.

Slovenija je ove godine zauzela 14. mjesto, Makedonija je na 31. mjestu, Hrvatska na 46., a Bosna i Hercegovina na 84. i Srbija na 85. mjestu.

Među prvih 25 na rang listi je najviše evropskih zemalja, oko 70 odsto, dok su SAD zauzele 18. mjesto.

Afričke zemlje, koje su ove godine intenzivno pogođene i epidemijom ebole, ove godine su većinom na na zadnjim mjestima, pa je među "najgorih" 10 zemalja 60 odsto afričkih. Gvineja je na zadnjem mjestu. Ispred nje su još Čad, Libija, Mianmar i Haiti.

"Nepoželjne" za poslovanje su još i Angola, Venecuela, Jemen, Gambija i Alžir.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik