Osposobljeno 400 energetskih certifikatora

Bez autora
Dec 21 2014

Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) nedavno je održao godišnji Program usavršavanja energetskih certifikatora i tom obukom zaključio 2014. godinu iz oblasti energijske efikasnosti/certificiranja, te ujedno zaokružio broj energetskih certifikatora na 400, izjavio je za Fenu voditelj projekata CETEOR d.o.o. Sarajevo Nihad Harbaš. CETEOR d.o.o. Sarajevo je odlukom Federalnog ministarstva prostornog uređenja (FMPU) registrovan kao nosioc Programa osposobljavanja i usavršavanja za energetske preglede i energetsko cetrificiranje objekata. Treća stručna edukacija, održana nakon 2012. i 2013. godine, bila je namijenjena svim pravnim subjektima ovlaštenim od FMPU za provođenje energetskih pregleda i certificiranje objekata sa jednostavnim (modul 1) i/ili složenim tehničkim sistemima (modul 2), kao i svim pravnim i fizičkim licima koja se bave proračunima potrebne toplotne energije za grijanje, hlađenje, pripremu potrošne tople vode itd., te ostalim zainteresiranim čije su poslovne aktivnosti u domenu korištenja, odnosno upravljanja energijom i energijske efikasnosti.

Osposobljeno 400 energetskih certifikatoraCentar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) nedavno je održao godišnji Program usavršavanja energetskih certifikatora i tom obukom zaključio 2014. godinu iz oblasti energijske efikasnosti/certificiranja, te ujedno zaokružio broj energetskih certifikatora na 400, izjavio je za Fenu voditelj projekata CETEOR d.o.o. Sarajevo Nihad Harbaš.

CETEOR d.o.o. Sarajevo je odlukom Federalnog ministarstva prostornog uređenja (FMPU) registrovan kao nosioc Programa osposobljavanja i usavršavanja za energetske preglede i energetsko cetrificiranje objekata.

Treća stručna edukacija, održana nakon 2012. i 2013. godine, bila je namijenjena svim pravnim subjektima ovlaštenim od FMPU za provođenje energetskih pregleda i certificiranje objekata sa jednostavnim (modul 1) i/ili složenim tehničkim sistemima (modul 2), kao i svim pravnim i fizičkim licima koja se bave proračunima potrebne toplotne energije za grijanje, hlađenje, pripremu potrošne tople vode itd., te ostalim zainteresiranim čije su poslovne aktivnosti u domenu korištenja, odnosno upravljanja energijom i energijske efikasnosti.

Ta stručna edukacija sredinom ovog mjeseca, kako je kazao Harbaš, privukla je 40 inženjera mašinske, elektro, građevinske i arhitektonske struke koji su imali priliku razmijeniti informacije o zakonskim obavezama, iskustvima iz prakse, problematici i načinu rješavanje kroz zajedničko djelovanje.

Panel diskusiji prisustvovali su predstavnici FMPU (nosioca aktivnosti iz oblasti EE na nivou FBiH), te predstavnici vodećih ovlaštenih firmi za energetske preglede i energetsko certificiranje objekata: CETEOR Sarajevo, Mašinski fakultet Sarajevo, Zagrebinspekt Mostar, Euroing Bihać, Proving Sarajevo i Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru

- Nakon uvodnih izlaganja i diskusije, vrednujući „praksu“ u obuci i težeći sticanju i jačanju vještina neophodnih za provođenje energetskih pregleda objekata i izdavanje energetskog certifikata, kao i samostalan rad na softwareu za energetsko certificiranje objekata, kroz jednodnevni praktičan primjer energetskog pregleda i izdavanje energetskog certifikata za nestambeni objekat, izvršen je energetski pregled objekta Općine Ilidža -  kazao je Harbaš.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik