Uz dobro poslovanje, prioritet DM-a u BiH i trajni doprinos društvenoj zajednici

Bez autora
Dec 21 2014

Kompanija dm drogerie markt u osmoj godini poslovanja u Bosni i Hercegovini, odnosno u poslovnoj 2013./14. godini, zabilježila je odlične poslovne rezultate, te je realizirala niz aktivnosti koje daju trajni doprinos društvenoj zajednici, a i nova poslovna godina koja je startala 1. oktobra protiče iznad naših planova i očekivanja, rekao je direktor dm-a za BiH Damir Šlosel. U protekloj poslovnoj godini, od 1. oktobra 2013. do 30. septembra 2014., u 56 prodavnica širom Bosne i Hercegovine dm je ostvario promet od gotovo 105 miliona KM, što predstavlja rast za devet posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu, a i za dva i po mjeseca nove poslovne godine poslovanje je iznad zacrtanog, što ukazuje da je ova kompanija lider među lancima drogerija.

Uz dobro poslovanje, prioritet DM-a u BiH i trajni doprinos društvenoj zajedniciKompanija dm drogerie markt u osmoj godini poslovanja u Bosni i Hercegovini, odnosno u poslovnoj 2013./14. godini, zabilježila je odlične poslovne rezultate, te je realizirala niz aktivnosti koje daju trajni doprinos društvenoj zajednici, a i nova poslovna godina koja je startala 1. oktobra protiče iznad naših planova i očekivanja, rekao je u intervjuu za Agenciju FENA direktor dm-a za BiH Damir Šlosel.

U protekloj poslovnoj godini, od 1. oktobra 2013. do 30. septembra 2014., u 56 prodavnica širom Bosne i Hercegovine dm je ostvario promet od gotovo 105 miliona KM, što predstavlja rast za devet posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu, a i za dva i po mjeseca nove poslovne godine poslovanje je iznad zacrtanog, što ukazuje da je ova kompanija lider među lancima drogerija.

- Prisutni smo u 33 grada u BiH i imamo 56 poslovnica, a najviše ih je u Sarajevu -14. Od većih gradova više poslovnica imamo u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Zenici. Naši  poslovni rezultati za ovu proteklu godinu su zaista dobri, rasli  smo gotovo devet posto u odnosu na godinu prije. Imali smo nešto manje od 105 miliona KM prometa i možemo reći da imamo jedan kontinuitet dobrih rezultata jer smo se dobro pozicionirali na bh. tržištu. Krenuli smo od Sarajeva i širili se prema ostalim gradovima i naša mreža od 56 poslovnica je dosta dobro izgrađena - rekao je Šlosel.

Kaže da kompanija ima ambiciozne planove i grad koji također smatraju potencijalno dobrim za njihovo poslovanje je Goražde gdje  će u februaru 2015. otvoriti poslovnicu.
 
- Naš prioritet je Banja Luka i smatramo da tu još imamo prostora za širenje. Mislim da su četiri dm prodavnice za taj grad malo.Također vidimo da ima još dosta potencijala u gradovima poput Bijeljine koja ima dobar razvoj ekonomskih aktivnosti - dodao je direktor Šlosel.

Kaže da dm nema većih prepreka u svom poslovanju u BiH i susreće se, naravno, s nekim birokratskim procedurama, kao i druge kompanije koje razvijaju biznis u BiH.

- Svi se, dakle, susrećemo  s istim stvarima, birokratija je u BiH spora da bi sav taj posao imao jednu bolju protočnost. Zna nam se desiti i da nam se neki propisi kose, tako da se nađemo u situaciji ako poštujemo jedno pravilo da kršimo drugo. Međutim, generalno smo zadovoljni poslovanjem u BiH jer smo osnovani od poduzeća koje ima u Salzburgu u Austriji sjedište i ušli smo na novo tržište svjesno i planski. Finansirani smo od našeg osnivača i nismo bili ovisni o nekim kreditima.Još što je nama olakšalo poslovanje u BiH jest i to što smo dio koncerna koji ima dugu tradiciju. Naprimjer dm  u Njemačkoj, koja je svjetska sila, kotira kao vrhunski privredni subjekt, kao preduzeće koje svake godine bude nagrađeno za neki svoj doprinos zajednici, odnosno za način kako posluje i kako se odnosi prema kupcima. U BiH smo 2006. otvorili prvu filijalu u Sarajevu, na Dobrinji, i širili smo se u svojoj djelatnosti, a posljednje četiri godine finansiramo se samostalno bez pomoći našeg osnivača, centrlale u Salzburgu,  i dm trenutno ima više od 460 uposlenika u BiH- rekao je on.

Podsjeća da je kompanija u BiH posvećena društvenoj zajednici i da je društveno odgovorno poslovanje jedan od njenih ključnih principa  i bitna strateška odrednica. To da dokažu su imali priliku posebno ove godine nakon poplava dm, kako koncern, u svim zemljama regije koje su bile pogođene polavama  donirao je više od pola miliona eura, što u proizvodima, te što u novcu.

- Pomogli  smo i uposlenicima koji su bili pogođeni poplavama. Znači, vrijednost toga što smo donirali samo u BiH je viša od 300 hiljada KM.Naši radnici obavili su i oko 1.500 sati društveno korisnog rada, a to znači da su radili  na otklanjanju posljedica poplava u najugroženijim područjima.  Mi  smo uveli jedan koncept koji je također razvijen u okviru našeg koncerna i to zovemo "Za osmijeh više". Ustvari  omogućavamo našim uposlenicima da jedan radni dan poklone društvenoj zajednici i taj dan im se plaća od dm-a - rekao je direktor Šlosel u razgovoru za Agenciju FENA.

Prema anketi koja je provedena među zaposlenicima 2013. godine 85 posto ispitanika je izrazilo zadovoljstvo dm-om kao poslodavcem , a 9 od 10 ispitanika je ponosno što radi u dm-u. dm BiH je isto tako primio i nagradu za najpoželjnijeg poslodavca za 2009., 2010., 2011., 2012., 2013. i 2014. godinu.

Dm drogerie markt je jedan od najvećih lanaca drogerija u srednjoj i istočnoj Evropi i u cijelom koncernu uposleno je više od  52.000 osoba.

Među dm robne marke, između ostalog, spadaju Balea, alverde  Das gesunde, Denkimt i  babylove. Inače, dm nudi više od 10 hiljada različitih proizvoda s naglaskom na zdravlju i ljepoti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik