Burza uvrstila dionice ambicioznog Peveca

Bez autora
Dec 21 2014

Na Zagrebačkoj burzi od 30. prosinca moći će se trgovati dionicama Peveca. Naime, Burza je odlučila dionicu ove trgovačke tvrtke - koja je prije dvije godine izašla iz stečaja, a nedavno je pokrenula novu fazu širenja preuzevši šest centara nekadašnjeg Getroa - uključiti u MTP Fortis. Riječ je o takozvanoj multilateralnoj trgovinskoj platformi, koja omogućava sigurnu trgovinu vrijednosnim papirima, ali ne nameće kompaniji obvezu izvještavanja kao uvrštenje u redovnu kotaciju. Iako je teško ocijeniti interes ulagača za Pevec, čija uprava na čelu s bivšim stečajnim upraviteljem Darkom Šketom ima ambiciozne planove, dioničarska struktura mogla bi značiti da će biti dovoljno prodavatelja. Nakon stečaja Pevec nema velikih dioničara - najveći je država sa 20,3 posto, a slijedi još 700 dioničara koji su udjele dobili na temelju potraživanja.

Burza uvrstila dionice ambicioznog PevecaNa Zagrebačkoj burzi od 30. prosinca moći će se trgovati dionicama Peveca. Naime, Burza je odlučila dionicu ove trgovačke tvrtke - koja je prije dvije godine izašla iz stečaja, a nedavno je pokrenula novu fazu širenja preuzevši šest centara nekadašnjeg Getroa - uključiti u MTP Fortis. Riječ je o takozvanoj multilateralnoj trgovinskoj platformi, koja omogućava sigurnu trgovinu vrijednosnim papirima, ali ne nameće kompaniji obvezu izvještavanja kao uvrštenje u redovnu kotaciju.

Iako je teško ocijeniti interes ulagača za Pevec, čija uprava na čelu s bivšim stečajnim upraviteljem Darkom Šketom ima ambiciozne planove, dioničarska struktura mogla bi značiti da će biti dovoljno prodavatelja. Nakon stečaja Pevec nema velikih dioničara - najveći je država sa 20,3 posto, a slijedi još 700 dioničara koji su udjele dobili na temelju potraživanja.

Podrška dioničara

U Pevecu očekuju da će ovu godinu završiti s prihodima od oko 870 milijuna kuna, 20 posto većima nego lani.

- Iduće godine plan je premašiti prihode od milijardu kuna. Novim centrima te modernizacijom postojećih, Pevec planira učvrstiti tržišnu poziciju i biti vodeći lanac neprehrambene robe u Hrvatskoj - kažu u Pevecu.

- Pružila nam se prilika da iskoristimo odlazak nekih konkurenata i, uz suglasnost dioničara, to smo učinili. Time smo zapravo požurili i definiranje nove strategije tvrtke jer smo sve planirano za srednjoročno razdoblje ostvarili - komentirao je Šket u povodu otvorenja dućana.

Pevec je u četvrtak otvorio dva nova centra, u Rijeci i Karlovcu. Riječ je o dva od ukupno šest trgovačkih centara Getroa koje su unajamili. U proljeće otvaraju nove centre u Zagrebu (Črnomerec) i Dubrovniku, dok preuređuju Varaždin, a na Jankomiru Pevec početkom godine seli u novi prostor, bivši Baumax.

Ističu kako inicijativa za uvrštenje u MTP nije došla iz Peveca, kao i da ne mogu “predvidjeti okvire u kojima će se odvijati trgovanje”.

Interes javnosti

Iz Zagrebačke burze ističu kako je Pevec samo jedna od tvrtki koje su ove godine primili u MTP - Fortis. Među kriterijma prema kojima Burza sama donosi ovakvu odluku ističu interes investicijske javnosti i dovoljan broj dostupnih dionica.

- Budući da Burza ima potrebnu trgovinsku infrastrukturu i regulatorni okvir, omogućeno je uredno, transparentno i učinkovito trgovanje - ističe Sanda Nalis, voditeljica korporativnih komunikacija Burze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik