MINPO: U 2014. više od 12.600 novih poduzeća, poticaji i u 2015.

Bez autora
Dec 21 2014

Ukupno 1.216 poduzetnika i obrtnika primilo je u 2014. putem "Poduzetničkog impulsa" 83 milijuna kuna bespovratnih potpora, a osnovano je više od 12.600 novih poduzeća, pokazuju podaci Ministarstva poduzetništva i obrta koje u 2015. najavljuje nastavak programa i mjera za poticanje njihove konkurentnosti, investicija, proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se za proizvodnju i turizam, ali i za unapređenje poduzetničke infrastrukture te informatizaciju, navode iz Ministarstva, te ističu kako se povećava udio sredstava iz EU fondova namijenjenih za poticanje poduzetništva. Ukupni iznos EU dijela alokacije namijenjene za poslovnu konkurentnost u razdoblju od 2014. do 2020. iznosi 970 milijuna eura ili oko 7,5 milijardi kuna, a prvi natječaji bit će objavljeni početkom 2015. u kojoj će se raspisati javni pozivi ukupne vrijednosti oko 2 milijarde kuna.

MINPO: U 2014. više od 12.600 novih poduzeća, poticaji i u 2015.Ukupno 1.216 poduzetnika i obrtnika primilo je u 2014. putem "Poduzetničkog impulsa" 83 milijuna kuna bespovratnih potpora, a osnovano je više od 12.600 novih poduzeća, pokazuju podaci Ministarstva poduzetništva i obrta koje u 2015. najavljuje nastavak programa i mjera za poticanje njihove konkurentnosti, investicija, proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta.

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se za proizvodnju i turizam, ali i za unapređenje poduzetničke infrastrukture te informatizaciju, navode iz Ministarstva, te ističu kako se povećava udio sredstava iz EU fondova namijenjenih za poticanje poduzetništva.

Ukupni iznos EU dijela alokacije namijenjene za poslovnu konkurentnost u razdoblju od 2014. do 2020. iznosi 970 milijuna eura ili oko 7,5 milijardi kuna, a prvi natječaji bit će objavljeni početkom 2015. u kojoj će se raspisati javni pozivi ukupne vrijednosti oko 2 milijarde kuna.

Podsjećaju i da je malim i srednjim poduzetnicima omogućen lakši pristup financiranju te je pokrenut novi program "Kreditom do uspjeha", ističu u Ministarstvu. Pojašnjavaju kako je riječ o novom kreditnom programu koji je osmišljen kako bi se poduzetnicima omogućio lakši pristup kreditima kod poslovnih banaka, uz sufinanciranje kamata od strane države i lokalne samouprave.

Poboljšanim kreditiranjem, uz smanjene kamatne stope, omogućuje se lakši izvor financiranja za unapređenje poslovnih aktivnosti, postizanje više razine kvalitete, tehnološka unapređenja, nastavak poslovne aktivnosti i uspostavljanje dugoročne financijske ravnoteže, čime se potiče konkurentnost i doprinosi zadržavanju zaposlenosti i otvaranju novih radnih mjesta.

Projekt "Kreditom do uspjeha" se provodi kroz dva programa - "Kreditom do konkurentnosti" i "Kreditom do uspješnog poslovanja".

U Ministarstvu ističu kako je za poboljšanje likvidnosti malih i srednjih tvrtki važno i uvođenje mogućnosti naplate PDV-a tek po naplaćenom računu, umjesto izdanom, i to za sve male poduzetnike i obrtnike s prihodom do 3 milijuna kuna.

U 2014. godini 83 milijuna kuna bespovratnih potpora

Kroz četiri mjere programa "Poduzetnički impuls" Ministarstvo je u 2014. dodijelilo bespovratne potpore u vrijednosti od 83 milijuna kuna za ukupno 1.216 poduzetnika i obrtnika, čime će se otvoriti tisuće novih radnih mjesta.

 Osim toga, mali i srednji poduzetnici ove su godine po prvi puta postali korisnici bespovratnih sredstava iz Strukturnih fondova EU. Naime, Ministarstvo je provelo natječaj "Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća", kroz koji je 28 poduzetnika dobilo bespovratne potpore ukupne vrijednosti od 249,4 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost svih projekata je oko 642 milijuna kuna, a očekuje se da će generirati oko 650 novih radnih mjesta. Uz to, poduzetnicima su bili dostupni i financijski instrumenti kao što su krediti sa subvencioniranom kamatom, jamstva, fondovi za gospodarsku suradnju te mikro-krediti za poduzetnike početnike, navode iz Ministarstva.

Ističu kako su mjere poticanja poduzetništva rezultirale rastom izvoza malih i srednjih poduzetnika za oko 20 posto od početka krize, a investicije u malo poduzetništvo su u 2013. bile 30 posto veće nego u 2012. godini.

Jedan od pokazatelja rasta je i 12.668 novoosnovanih poduzeća u 2014., podaci su Ministarstva, u kojem nastavak pozitivnog trenda očekuju i u narednom razdoblju. Takav rezultat, kako navode, posljedica je kontinuiranog ulaganja u konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva kroz projekte kao što su "Poduzetnički impuls" te ostale mjere i programe.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras očekuje da će mali i srednji poduzetnici u idućoj godini nastaviti s pozitivnim trendovima, da će još više izvoziti, ulagati te zapošljavati. Ističe kako najnovija analiza Hrvatske udruge banaka (HUB) kaže kako postoji zdravi segment gospodarstva, a to su upravo mali i srednji poduzetnici.

"Vjerujem da će u sljedećoj godini taj segment gospodarstva biti predvodnikom gospodarskog oporavka zemlje i da ćemo ostvariti stope rasta BDP-a", zaključuje Maras.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik