Srbija dobija Nacionalnu referentnu laboratoriju

Bez autora
Dec 21 2014

Ministar poljoprivrede i zaštitite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković saopštila je danas da bi u toku naredne godine Srbija trebala da dobije u potpunosti operativnu Nacionalnu referentnu laboratoriju, podsetivši da je taj projekat započet pre deset godina. Bogosavljević-Bošković je precizirala, tokom posete Sremskom upravnom okrugu, da će sa radom najpre početi fitosanitarna laboratorija, koja se bavi ispitivanjem bilja, semenskog i sadnog materijala. Ta laboratorija je u potpunosti opremljena i plan je da ona krene što pre sa radom, a pri kraju je i opremanje hemijske laboratorije za ispitivanje kvaliteta svežeg mleka, rekla je ona. Ministar poljoprivrede je navela da će u budžetu za 2015. godinu biti opredeljena sredstva za nabavku nedostajuće laboratorije, u cilju obezbeđivanja potpune opremljenosti te institucije.

Srbija dobija Nacionalnu referentnu laboratorijuMinistar poljoprivrede i zaštitite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković saopštila je danas da bi u toku naredne godine Srbija trebala da dobije u potpunosti operativnu Nacionalnu referentnu laboratoriju, podsetivši da je taj projekat započet pre deset godina.

Bogosavljević-Bošković je precizirala, tokom posete Sremskom upravnom okrugu, da će sa radom najpre početi fitosanitarna laboratorija, koja se bavi ispitivanjem bilja, semenskog i sadnog materijala.

Ta laboratorija je u potpunosti opremljena i plan je da ona krene što pre sa radom, a pri kraju je i opremanje hemijske laboratorije za ispitivanje kvaliteta svežeg mleka, rekla je ona.

Ministar poljoprivrede je navela da će u budžetu za 2015. godinu biti opredeljena sredstva za nabavku nedostajuće laboratorije, u cilju obezbeđivanja potpune opremljenosti te institucije.

Ministarstvo poljoprivrede uspelo je da uštedi više od četiri milijarde dinara ove godine, koje će biti preusmerene u subvencije, što će omogućiti da u 2015. godinu po prvi put uđemo bez balasta višegodišnjih dugovanja, izjavila je Bogosavljević-Bošković.

Prema njenim rečima, reč je o velikom uspehu, jer će biti izmirena zaostala dugovanja iz prethodnog perioda koja su se prenosila iz godine u godinu i opterećivala agrarni budžet.

Bogosavljević-Bošković je, nakon sastanka sa načelnikom Sremskog upravnog okruga Ilijom Milinovićem i čelnicima opština tog okruga, rekla da je agrarni budžet za 2014. godinu u potpunosti realizovan.

Ove godine po prvi put od osnivanja Uprave za agrarna plaćanja su u potpunosti isplaćena sredstva namenjena za subvencije za ovu godinu, istakla je ministar poljoprivrede.

Ona je podsetila da je predloženo da se u narednom periodu, kao deo sveobuhvatnih mera štednje, subvencionišu samo poljoprivrednici sa posedima do 20 hektara i da se ne daju subvencije za državno poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa.

Ideja je da se podrži stočarstvo i zaštite mali proizvođači, a sve ostale mere agrarne politike, uključujući i premije za mleko, ostaju iste, rekla je Bogosavljević-Bošković, dodajući da će biti uvedene dve nove mere kao podrška razvoju stočarstva.

Ona je najavila i da će Srbija će već krajem sledeće godine imati na raspolaganju sredstva iz pretpristupnih fondova EU u iznosu od 175 miliona evra.

Ministar poljoprivrede je rekla da je resorno Ministarstvo već pripremilo program, koji je Evropska komisija usvojila, podsetivši da se radi o IPARD programu čija su sredstva namenjena ruralnom razvoju.

Bogosavljević-Bošković je naglasila da će se u narednim mesecima intenzivno raditi na pripremi operativne strukture i tehničkom osposobljavanju, kako bi mogli da povučemo ta sredstva.

Takođe, ona je dodala da će srpski poljoprivrednici moći da konkurišu sa svojim projektima i da će biti organizovane edukacije i obuke za njih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik