U Brodotrogiru porinut tanker za prijevoz kemikalija i nafte

Bez autora
Dec 22 2014

Na velikom navozu "Brodotrogira" u ponedjeljak je porinut tanker za prijevoz kemikalija i nafte, vrijedan 45 milijuna dolara, izgrađen za Končarevu pomorsku kompaniju "Trogir Maritime". Istodobno je položena kobilica za drugi brod iz iste serije, nosivosti 49.500 tona. Riječ je o brodovima za koje je već potpisan ugovor o najmu s društvom iz norveške Blystad Grupe. To je prvi brod koji je porinut nakon što je trogirsko brodogradilište privatizirano u travnju 2012. godine te je dobilo novog vlasnika Danka Končara. Svečanosti porinuća nazočio je premijer Zoran Milanović s dvojicom svojih ministara, Gordanom Marasom i Arsenom Baukom.

U Brodotrogiru porinut tanker za prijevoz kemikalija i nafteNa velikom navozu "Brodotrogira" u ponedjeljak je porinut tanker za prijevoz kemikalija i nafte, vrijedan 45 milijuna dolara, izgrađen za Končarevu pomorsku kompaniju "Trogir Maritime". Istodobno je položena kobilica za drugi brod iz iste serije, nosivosti 49.500 tona. Riječ je o brodovima za koje je već potpisan ugovor o najmu s društvom iz norveške Blystad Grupe.

To je prvi brod koji je porinut nakon što je trogirsko brodogradilište privatizirano u travnju 2012. godine te je dobilo novog vlasnika Danka Končara. Svečanosti porinuća nazočio je premijer Zoran Milanović s dvojicom svojih ministara, Gordanom Marasom i Arsenom Baukom.

– Ovo nije hrpa željeza koja vrijedi 50 ili 200 milijuna dolara. Ovo je brod na kojemu će investitor i brodar zaraditi. To je nova stvar. Mi već 30 godina slušamo priče o tome koliko se novca izgubilo na izgradnji brodova i koliko porezni obveznici i građani moraju to platiti. Trogir će, vjerujem, uhvatiti korak s "Uljanikom", koji gradi složene brodove koji se grade na jednom ili dva mjesta u svijetu – kazao je premijer Milanović.

Dodao je kako brodogradnja na istoku nestaje, dok se, rekao je, hrvatska brodogradnja drži te će opstati i donositi zaradu. "Ona nije važna samo zbog radnih mjesta, nego i zbog našeg identiteta. To je Hrvatska", ustvrdio je premijer.

Vlasnik i član Uprave "Brodotrogira" Danko Končar rekao je kako porinuti tanker nije prvi u povijesti trogirskog brodogradilišta, ali da se po inovacijama – koje se očituju prvenstveno u tome da troši 25 posto manje goriva – razlikuje od onih koji postoje na svjetskom tržištu. On će zbog toga biti vrlo poželjan za najam, ustvrdio je.

Govoreći o novim poslovima, kazao je:

– Gradimo dvije platforme za naftna istraživanja. Nakon porinuća potpisali smo ugovor s Nizozemcima za šest tzv. opskrbnih brodova za platforme na Sjevernome moru, čija bi izgradnja trebala početi u travnju iduće godine i okončati se tijekom sljedeće dvije do tri godine. Posao je ukupno vrijedan oko 270 milijuna dolara. Idemo, dakle, prema profitabilnosti, iako je u brodogradnji i nema mnogo, ali se pomičemo i pronalazimo rješenja da gradimo te da nam pri tome nešto i ostane.

Inače, veliki navoz bio je prepun Trogirana koji su došli vidjeti porinuće. Bio je to prizor sličan nekadašnjim vremenima, kad je cijeli Trogir živio za taj događaj. Posebno emotivno bilo je u trenutku kad je Jelena Manojlović, Končareva supruga, presjekla vrpcu te je tanker kliznuo u more.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik