Za Panonski drvni centar kompetencija gotovo 45 milijuna kuna iz EU fondova

Bez autora
Dec 22 2014

Panonski drvni centar kompetencija, projekt Virovitičko-podravske županije od nacionalnog interesa za oporavak drvno-prerađivačkog sektora, vrijedan 44,7 milijuna kuna od čega se 99 posto financira iz strukturnih fondova EU, predstavljen je u ponedjeljak, u zagrebačkom Institutu Ruđer Bošković. Centar će biti izgrađen u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II, a cilj mu je pružanje usluga malim i srednjim poduzetnicima iz drvno prerađivačkog sektora iz Hrvatske i regije, rekao je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. Poduzetnicima će se pomagat u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, s posebnim naglaskom na inovacije. Trajanje provedbe projekta, koji je pripreman tri godine, a započinje s današnjim danom, iznosi dvije godine, istaknuo je. Naša županija jedna je od najdjelotvornijih u privlačenju novca iz fondova Europske unije, a Panonski drvni centar kompetencija trenutno je najveći projekt takvog tipa u Hrvatskoj. Nismo izabrani slučajno i nismo gotovo 45 milijuna kuna od EU-a dobili slučajno, budući da se kod nas, u bližem susjedstvu nalazi 70 posto drvne industrije u državi, kazao je Tolušić.

Za Panonski drvni centar kompetencija gotovo 45 milijuna kuna iz EU fondovaPanonski drvni centar kompetencija, projekt Virovitičko-podravske županije od nacionalnog interesa za oporavak drvno-prerađivačkog sektora, vrijedan 44,7 milijuna kuna od čega se 99 posto financira iz strukturnih fondova EU, predstavljen je u ponedjeljak, u zagrebačkom Institutu Ruđer Bošković.

Centar će biti izgrađen u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II, a cilj mu je pružanje usluga malim i srednjim poduzetnicima iz drvno prerađivačkog sektora iz Hrvatske i regije, rekao je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Poduzetnicima će se pomagat u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, s posebnim naglaskom na inovacije. Trajanje provedbe projekta, koji je pripreman tri godine, a započinje s današnjim danom, iznosi dvije godine, istaknuo je.

"Naša županija jedna je od najdjelotvornijih u privlačenju novca iz fondova Europske unije, a Panonski drvni centar kompetencija trenutno je najveći projekt takvog tipa u Hrvatskoj. Nismo izabrani slučajno i nismo gotovo 45 milijuna kuna od EU-a dobili slučajno, budući da se kod nas, u bližem susjedstvu nalazi 70 posto drvne industrije u državi" kazao je Tolušić.

Voditeljica projekta Sanja Bošnjak istaknula je da je Hrvatska nekada imala iznimno snažnu drvnu industriju te kako bi novi centar kompetencija trebao pomoći da se vrati na te staze.

Novac za izgradnju centra odobren je temeljem natječaja Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., s tim da jedan posto sredstava sufinancira Virovitičko-podravska županija. Centar će zapošljavati šest ljudi visoke stručne spreme, a uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije nudit će i usluge transfera tehnologije, izradu prototipova inovativnih proizvoda od drva, usluge produkt dizajna, pakiranja, te usluge poslovnog savjetovanja.

"Uz ostalo, nudit ćemo i čitav set usluga temeljenih na novim proizvodima od plemenitog drva, kontrolirat ćemo njegovu kvalitetu, istraživati i razvijati sve ono što ima veze s preradom tog plemenitog materijala", izjavila je Bošnjak.

Jedan od glavnih partnera projekta je Institut Ruđer Bošković, koji će dodatno opremiti svoje laboratorije opremom. Nova oprema, naveo je Tome Antičić, ravnatelj Instituta, omogućit će istraživanje i razvoj novih proizvoda od drva s naglaskom na nanotehnologije i nove materijale.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik