DZS: Stopa nezaposlenosti porasla na 19,2 posto

Bez autora
Dec 22 2014

U studenom je u Hrvatskoj stopa registrirane nezaposlenosti porasla s listopadskih 18,7 na 19,2 posto, što je treći mjesec zaredom kako raste, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Zahvaljujući sezonskom zapošljavanju, uglavnom u turističkom sektoru, do kolovoza je stopa nezaposlenosti bila u silaznoj putanji, no od rujna je ponovno u uzlaznoj. Tako je u studenome dosegnula najvišu razinu od svibnja, kada je iznosila 19,6 posto. Očekuje se i nastavak rasta stope nezaposlenosti. Podaci na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da je na današnji dan prijavljeno oko 314.820 nezaposlenih, što je otprilike 2.500 osoba više nego krajem studenoga. Naime, prema nedavno objavljenim podacima HZZ-a, na kraju studenoga bilo je evidentirano 312.330 nezaposlenih osoba, što je za 6.180 osoba ili 2 posto više nego mjesec dana prije.

DZS: Stopa nezaposlenosti porasla na 19,2 postoU studenom je u Hrvatskoj stopa registrirane nezaposlenosti porasla s listopadskih 18,7 na 19,2 posto, što je treći mjesec zaredom kako raste, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Zahvaljujući sezonskom zapošljavanju, uglavnom u turističkom sektoru, do kolovoza je stopa nezaposlenosti bila u silaznoj putanji, no od rujna je ponovno u uzlaznoj. Tako je u studenome dosegnula najvišu razinu od svibnja, kada je iznosila 19,6 posto.

Očekuje se i nastavak rasta stope nezaposlenosti. Podaci na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da je na današnji dan prijavljeno oko 314.820 nezaposlenih, što je otprilike 2.500 osoba više nego krajem studenoga.

Naime, prema nedavno objavljenim podacima HZZ-a, na kraju studenoga bilo je evidentirano 312.330 nezaposlenih osoba, što je za 6.180 osoba ili 2 posto više nego mjesec dana prije.

U odnosu, pak, na studeni prošle godine, broj nezaposlenih manji je za 12,5 posto, ili oko 44.530 osoba.

Stoga je i stopa nezaposlenosti u studenom od 19,2 posto manja nego u istom lanjskom mjesecu, kada je iznosila 21,1 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik