Otvorena firma Reni inžinjering BH, posao za 30 radnika

Bez autora
Dec 22 2014

U Poslovnoj zoni Pilana u Bosanskoj Krupi svečano je otvorena novoizgrađena firma “Reni inžinjering BH”. Izgradnja novih kapaciteta u Bosanskoj Krupi rezultirala je konstantnim iskazivanjem interesa privrednika za dodjelu i kupovinu preostalog građevinskog zemljišta u Poslovnoj zoni Pilana. O tome svjedoči upravo i dolazak firme “RENI INŽINJERING BH”. Radi se o firmi koja se bavi industrijskim inžinjeringom, izrađuje opremu i sisteme, prije svega za prehrambenu, farmaceutsku i hemijsku industriju. Pokriva cjelovito područje izrade određenog proizvodnog sistema od faze projektiranja do izvođenja i probnog puštanja u rad. Svi sistemi se izvode uz visok stepen automatizacije prema najsavremenijim kriterijima praćenja i dokumentiranja procesa.

Otvorena firma Reni inžinjering BH, posao za 30 radnikaU Poslovnoj zoni Pilana u Bosanskoj Krupi svečano je otvorena novoizgrađena firma “Reni inžinjering BH”. Izgradnja novih kapaciteta u Bosanskoj Krupi rezultirala je konstantnim iskazivanjem interesa privrednika za dodjelu i kupovinu preostalog građevinskog zemljišta u Poslovnoj zoni Pilana.

O tome svjedoči upravo i dolazak firme “RENI INŽINJERING BH”.

Radi se o firmi koja se bavi industrijskim inžinjeringom, izrađuje opremu i sisteme, prije svega za prehrambenu, farmaceutsku i hemijsku industriju. Pokriva cjelovito područje izrade određenog proizvodnog sistema od faze projektiranja do izvođenja i probnog puštanja u rad. Svi sistemi se izvode uz visok stepen automatizacije prema najsavremenijim kriterijima praćenja i dokumentiranja procesa.

„Firma se prostire na skoro 500 m². U prvoj fazi u proizvodni pogon uloženo je 600 hiljadam KM i zaposleno 10 radnika koji s proizvodnjom kreću od početka naredne godine. U drugoj fazi u unapređenje pogona uložit ćemo još 400 hiljada KM i zaposliti još 20-ak ljudi“, kaže između ostalog vlasnik firme Ekrem Šabić.

Svečani otvor bila je prilika da načelnik Armin Halitović vlasniku firme uruči i upotrebnu dozvolu do koje se, kako se moglo čuti, zahvaljujući efikasnoj administraciji došlo u rekordnom vremenskom roku.

„Današnji događaj dokaz je da smo na dobrom putu, da polako ali sigurno i kontinuirano rješavamo jedan od najvećih problema prisutan od 1995. godine, a to je nezaposlenost. Mi smo uspjeli stvoriti uslove za investiranje, kao što vidite investitori dolaze i zapošljavaju ljude. Što se tiče firme Reni inžinjering BH, za nekoliko mjeseci imat ćemo oko 30 zaposlenih. Za sredinu kakva je Bosanska Krupa to je zaista značajna brojka“, ističe načelnik Halitović.

Cijeli događaj sa oduševljenjem je pratio ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek. Izrazio je zadovoljstvo što prvi put dolazi u Bosansku Krupu i što je imao priliku uvjeriti se u pozitivne priče koje je o njoj čuo.

„Ovo je odličan primjer ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine, odnosno Bosanske Krupe i Republike Slovenije, pokazatelj da je BiH privlačna destinacija. Otvaranje ove firme trebao bi biti podsticaj i za ostale slovenske firme. Mi smo tradicionalno povezani, živjeli smo nekad u jednoj državi, a sad u susjednim, ali bliskim. Garancija te povezanosti danas su ljudi iz BiH koji žive i rade u Sloveniji“, kaže ambasador Republike Slovenije Iztok Grmek.

Ambasadore i vlasnika firme, načelnik Armin Halitović prije samog otvorenja ugostio je u svom Kabinetu. Posjeta je iskorištena kako bi se gosti upoznali o stanju u Bosanskoj Krupi, dobili informacije o privrednom razvoju, izgradnji Poslovne zone Pilana, mogućem daljnjem ulaganju, ali i o problemima koje ima ova sredina, saopćeno je na sajtu općine Bosanska Krupa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik