Podsticanje razvoja MSPP u narednih pet godina

Bez autora
Dec 22 2014

Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović-Jovanović najavila je danas da bi strategija za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva (MSPP) trebalo da bude usvojena početkom naredne godine.Obradović-Jovanović je na predstavljanju Predloga strategije za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period od 2015. do 2020. godine istakla da je ovaj predlog prvi od tri dokumenta za podsticaj razvoja sektora MSPP.

Podsticanje razvoja MSPP u narednih pet godinaPomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović-Jovanović najavila je danas da bi strategija za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva (MSPP) trebalo da bude usvojena početkom naredne godine.

Obradović-Jovanović je na predstavljanju Predloga strategije za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period od 2015. do 2020. godine istakla da je ovaj predlog prvi od tri dokumenta za podsticaj razvoja sektora MSPP.

Ona je objasnila da su glavni ciljevi strategije unapređenje poslovnog okruženja i izvora finansiranja, razvoj ljudskih resursa, jačanje održivosti i konkurentnosti sektora, unapređenje pristupa novim tržištima, razvoj i promocija preduzetničkog duha i podsticaj preduzetništva žena, mladih i socijalnog preduzetništva.

Zadatak nove strategije jeste da na celovit i konzistentan način definiše okvir mera za podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u narednom srednjoročnom periodu i predvidi načine njihovog ostvarivanja, ukazala je Obradović-Jovanović.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Zdravko Jelušić naveo je da od ukupnog broja pravnih lica u privredi Srbije 99,8 odsto čine mala i srednja preduzeća, koja sa 34 odsto učestvuju u BDP-u Srbije, sa 44,5 odsto u izvozu i sa 66,5 odsto u ukupnom broju zaposlenih.

Jelušić je podsetio na to da se privreda Srbije danas suočava sa velikim brojem problema, od kojih su najveći nedostatak finansijskih sredstava, nelikvidnost i parafiskalni nameti.

Prema njegovim rečima, strategija za podršku MSPP treba da bude efikasan institucionalni okvir koji će unaprediti uslove za razvoj i konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća.

On je precizirao da Predlog strategije za podršku razvoju MSPP i konkurentnosti predviđa povećanje broja ovih preduzeća sa 315.000, koliko je bilo u 2013. godini, na 350.000 u 2020. godini.

Takođe, ovaj dokument predviđa povećanje zaposlenih sa 768.000 na 950.000, kao i povećanje realne prosečne stope rasta bruto dodate vrednosti tog sektora na tri odsto, objasnio je Jelušić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik