Pojas na zadnjem sedištu vezuje samo 1 od 25 putnika

Bez autora
Dec 22 2014

Vezivanje pojasa je najveći potencijal za smanjenje stradanja vozača i putnika u automobilima, izjavio je vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović. Upotreba sigurnosnih pojaseva na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog stradanja do 50 odsto, a na zadnjem sedištu do 75 procenata. On je tom prilikom izneo podatak da samo četiri odsto putnika na zadnjem sedištu koristi pojas. Pojas na prednjem sedištu vezuje oko 70 odsto putnika, što, takođe, nije dovoljno, jer u zemljama kao što su Nemačka, Švedska i Norveška i do 98 odsto njih to čini, istakao je Božović. Ukoliko bi se uspelo u tome da se procenat vezivanja pojasa na prednjem sedištu podigne na 95 ili 98 odsto, a na zadnjem sedištu na 50 ili 70 odsto, znatno bi se smanjilo stradanje u saobraćaju, smatra Božović.

Pojas na zadnjem sedištu vezuje samo 1 od 25 putnikaVezivanje pojasa je najveći potencijal za smanjenje stradanja vozača i putnika u automobilima, izjavio je vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović.

Upotreba sigurnosnih pojaseva na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog stradanja do 50 odsto, a na zadnjem sedištu do 75 procenata, rekao je Božović za TV Pink. On je tom prilikom izneo podatak da samo četiri odsto putnika na zadnjem sedištu koristi pojas.

Pojas na prednjem sedištu vezuje oko 70 odsto putnika, što, takođe, nije dovoljno, jer u zemljama kao što su Nemačka, Švedska i Norveška i do 98 odsto njih to čini, istakao je Božović.

Ukoliko bi se uspelo u tome da se procenat vezivanja pojasa na prednjem sedištu podigne na 95 ili 98 odsto, a na zadnjem sedištu na 50 ili 70 odsto, znatno bi se smanjilo stradanje u saobraćaju, smatra Božović.

"Zabluda je da pozadi nije potrebno vezivati pojas", naglasio je Božović. Prema njegovim rečima, ukoliko se dogodi saobraćajni udes, a putnik na zadnjem sedištu nije vezan, on će velikom snagom udariti u prednja sedišta.

"Ukoliko dođe do okretanja automobila, prevrtanja ili tome slično, nevezani putnik sa zadnjeg sedišta će se nekontrolisano kretati kroz automobil i svojim telom će povređivati i druge osobe u vozilu", dodao je Božović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik