NIS nabavlja softver za istraživanje nafte i gasa u Panonskom basenu

Bez autora
Dec 22 2014

U okviru programa za tehnološki razvoj procesa za istraživanje nafte i gasa, kompanija NIS je otpočela proces nabavke savremenog i jedinstvenog softvera, koji će unaprediti istraživanje nafte i gasa u Panonskom basenu. Nabavka ovog softvera je u skladu sa planom razvoja naučno-tehnološke baze NIS-a, čime kompanija kontinuirano unapređuje svoje poslovanje. Paket softvera „PetroMod“ nabavlja se od kompanije „Schlumberger“, koja spada u grupu vodećih svetskih kompanija u pružanju usluga u naftnoj industriji. „PetroMod“ je vrhunski softver za numeričko modelovanje basena, a prvu komercijalnu primenu na Balkanskom poluostrvu imaće upravo u Naučno tehnološkom centru NIS-a. Vrednost investicije u novi softver je više od 500.000 evra. Nabavka ovog softvera deo je projekta „Studija regionalnog geološkog modela i ocena perspektivnosti na naftu i gas Panonskog basena“, koji je pokrenuo Naučno tehnološki centar NIS-a.

NIS nabavlja softver za istraživanje nafte i gasa u Panonskom basenuU okviru programa za tehnološki razvoj procesa za istraživanje nafte i gasa, kompanija NIS je otpočela proces nabavke savremenog i jedinstvenog softvera, koji će unaprediti istraživanje nafte i gasa u Panonskom basenu.

Nabavka ovog softvera je u skladu sa planom razvoja naučno-tehnološke baze NIS-a, čime kompanija kontinuirano unapređuje svoje poslovanje. Paket softvera „PetroMod“ nabavlja se od kompanije „Schlumberger“, koja spada u grupu vodećih svetskih kompanija u pružanju usluga u naftnoj industriji. „PetroMod“ je vrhunski softver za numeričko modelovanje basena, a prvu komercijalnu primenu na Balkanskom poluostrvu imaće upravo u Naučno tehnološkom centru NIS-a. Vrednost investicije u novi softver je više od 500.000 evra.

Nabavka ovog softvera deo je projekta „Studija regionalnog geološkog modela i ocena perspektivnosti na naftu i gas Panonskog basena“, koji je pokrenuo Naučno tehnološki centar NIS-a. Realizacija ovog projekta će trajati dve godine, a cilj je da se na osnovu analize i interpretacije prikupljenih geoloških podataka sa prostora Srbije, Mađarske, Rumunije i BiH obavi modelovanje Panonskog basena i izaberu najperspektivniji regioni za buduća naftno-geološka istraživanja kompanije NIS.

Ovo je strateški projekat prvog reda. Trebalo bi da rezultate naftno-geoloških istraživanja učini znatno uspešnijim i da efikasno obezbedi povećanje resursne baze kompanije, kaže dr Ivan Dulić, rukovodilac Službe regionalne geologije u Naučno-tehnološkom centru NIS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik