CG dobija još dvije banke

Bez autora
Dec 23 2014

Crna Gora će u januaru dobiti još dvije banke i jednu mikrokreditnu instituciju, dok se licenca za Zirat banku očekuje najkasnije u junu. Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Centralna banka (CBCG) je završila provjere za dvije banke. Osnivač jedne od njih je ukrajinski kapital, dok drugu formira konzorcijim iz Švajcarske i Velike Britanije. Završene su provjere i za mikrokreditnu instituciju, iza koje stoji domaći kapital. Prema zakonu, provjera osnivača banke, nalaza revizija osoba povezanih sa osnivačem traje maksimalno šest mjeseci. Nakon toga, ostaje rok od dva mjeseca za upis u Privredni sud i isto toliki rok za početak rada. Rok može biti i kraći ako se ubrzaju pomenute procedure. U Crnoj Gori trenutno posluje 12 banaka, od kojih je posljednja, Lovćen banka počela da radi u septembru. Nakon što je Lovćen prerasla u banku iz mikrokreditne institucije, u sistemu ih je ostalo još pet.

CG dobija još dvije bankeCrna Gora će u januaru dobiti još dvije banke i jednu mikrokreditnu instituciju, dok se licenca za Zirat banku očekuje najkasnije u junu.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Centralna banka (CBCG) je završila provjere za dvije banke. Osnivač jedne od njih je ukrajinski kapital, dok drugu formira konzorcijim iz Švajcarske i Velike Britanije.

Završene su provjere i za mikrokreditnu instituciju, iza koje stoji domaći kapital.

Prema zakonu, provjera osnivača banke, nalaza revizija osoba povezanih sa osnivačem traje maksimalno šest mjeseci. Nakon toga, ostaje rok od dva mjeseca za upis u Privredni sud i isto toliki rok za početak rada.

Rok može biti i kraći ako se ubrzaju pomenute procedure.

U Crnoj Gori trenutno posluje 12 banaka, od kojih je posljednja, Lovćen banka počela da radi u septembru. Nakon što je Lovćen prerasla u banku iz mikrokreditne institucije, u sistemu ih je ostalo još pet.

Mikrokreditne institucije su, prema ocjeni Savjeta CBCG, u trećem kvartalu zabilježile rast osnovnih bilansnih pozicija, odnosno aktive, depozita i kapitala. Likvidna aktiva raste i, kako su kazali iz CBCG, evidentno je poboljšanje svih pokazatelja kvaliteta aktive u odnosu na prethodno tromjesečje. Finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan.

Nakon što je CBCG u julu preporučila bankama da smanje kamatne stope, one su u padu i niže su jedan procentni poen. Prema podacima CBCG, došlo je i do povećanja kreditne aktivnosti banaka, pa su u posljednjem kvartalu novoodobreni krediti porasli 196 miliona eura.

Ulazak dvije nove banke i jedne mikrokreditne institucije na crnogorsko tržište trebalo bi da doprinese daljem padu kamatnih stopa, usljed pojačane konkurencije. Tim prije što nove banke neće biti opterećene lošim kreditima, koji otežavaju poslovanje aktivnih banaka i iznose 18,34 odsto ukupne aktive ili 447 miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik