Usvojene polazne osnove za restrukturiranje „Srbijagasa“

Bez autora
Dec 25 2014

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Vlada na današnjoj sednici, na predlog ovog ministarstva, usvojila polazne osnove za restrukturiranje JP „Srbijagas“. U saopštenju se navodi da je ovo prvi i izuzetno važan korak ka stvaranju tržišno orijentisane, profitabilne kompanije koja će uspešno poslovati na zdravim tržišnim osnovama. U prvoj fazi, do 30. juna 2015. godine, biće rešeno pravno izdvajanje delatnosti transporta i upravljanja transportnim sistemom i distribucije i upravljanja distributivnim sistemom, u skladu sa odredbama Zakona o energetici. Takođe, do navedenog datuma, predviđeno je i stvaranje holdinga sa zajedničkim službama unutar holdinga kako bi se postigao jednostavan operativni model i efikasniji način upravljanja.

Usvojene polazne osnove za restrukturiranje „Srbijagasa“Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Vlada na današnjoj sednici, na predlog ovog ministarstva, usvojila polazne osnove za restrukturiranje JP „Srbijagas“.

U saopštenju se navodi da je ovo prvi i izuzetno važan korak ka stvaranju tržišno orijentisane, profitabilne kompanije koja će uspešno poslovati na zdravim tržišnim osnovama.

U prvoj fazi, do 30. juna 2015. godine, biće rešeno pravno izdvajanje delatnosti transporta i upravljanja transportnim sistemom i distribucije i upravljanja distributivnim sistemom, u skladu sa odredbama Zakona o energetici.

Takođe, do navedenog datuma, predviđeno je i stvaranje holdinga sa zajedničkim službama unutar holdinga kako bi se postigao jednostavan operativni model i efikasniji način upravljanja.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je tim povodom da su osnovni ciljevi restrukturiranja JP "Srbijagas" konsolidacija te kompanije, koja je od velikog značaja za budući razvoj Srbije.

Ovo javno preduzeće će, kako je ukazao, na taj način obezbediti sigurnost snabdevanja tržišta prirodnim gasom, ali i povećati investicioni i razvojni potencijal kompanije.

Prema njegovim rečima, plan reorganizacije ovog javnog preduzeća usklađen je sa zahtevima Trećeg energetskog paketa EU, kao i sa preuzetim obavezama Srbije po međunarodnim ugovorima, kao što su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Ugovor o formiranju Energetske zajednice.

Restrukturiranjem "Srbijagasa" biće postignuta efikasnost i transparentnost tržišta energije, odnosno obezbeđeni pouzdani i na dugi rok predvidivi uslovi pružanja javnih usluga u trgovini, skladištenju, transportu i distribuciji prirodnog gasa.

Proces će doprineti jednostavnim, efikasnim i finansijski zdravim tržišnim aktivnostima, koje će povećati operativnu i finansijsku sposobnost ovog preduzeća da se kao jak učesnik takmiči na otvorenom tržištu, ocenjuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik