Unapređenje sistema izvršenja u Srbiji

Bez autora
Dec 25 2014

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa predsednikom Komore izvršitelja Aleksandrom Trešnjev o unapređenju sistema izvršenja, kao i o daljem razvoju profesije izvršitelja, koja u pravosudnom sistemu Srbije funkcioniše od 2012. godine.Selaković i Trešnjev su na sastanku održanom u prostorijama Komore izvršitelja izrazili veliko zadovoljstvo nedavno usvojenim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, uz ocenu da su one bile neophodne za dalji razvoj profesije izvršitelja.

Unapređenje sistema izvršenja u SrbijiMinistar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa predsednikom Komore izvršitelja Aleksandrom Trešnjev o unapređenju sistema izvršenja, kao i o daljem razvoju profesije izvršitelja, koja u pravosudnom sistemu Srbije funkcioniše od 2012. godine.

Selaković i Trešnjev su na sastanku održanom u prostorijama Komore izvršitelja izrazili veliko zadovoljstvo nedavno usvojenim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, uz ocenu da su one bile neophodne za dalji razvoj profesije izvršitelja.

U razgovoru je istaknuto da će ove zakonske izmene doprineti ravnomernijoj i pravičnijoj preraspodeli predmeta među izvršiteljima, čime će biti sprečeni kartelizacija i monopolski položaj pojedinačnih izvršiteljskih kancelarija.

Ministar je ocenio da će usvojena izmena, u skladu sa kojom je Komora izvršitelja sada nadležna za raspodelu predmeta prema azbučnom redu upisa izvršitelja u Imenik, doprineti i kvalitetnijoj i većoj kontroli Komore nad njihovim radom.

U razgovoru je istaknuto da je građane potrebno bolje upoznati sa značajem i ulogom izvršitelja, s obzirom na to da je upravo nepoznavanje tog pitanja dovelo do njihove negativne percepcije ove pravosudne profesije.

Trešnjev je naglasila da profesija izvršitelja doprinosi uspostavljanju finansijske discipline u državi, kao i ažurnosti postupka izvršenja, što je od velike važnosti jer najveći broj zaostalih predmeta predstavljaju upravo predmeti u izvršenju.

Selaković je, govoreći o daljim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju na kojima se trenutno radi, objasnio da se njima mora uspostaviti efikasan disciplinski postupak i kontrola rada izvršitelja koju će sprovoditi kako Komora, tako i Ministarstvo pravde.

On je ukazao na to da unapređenje profesionalizacije izvršitelja mora biti jedan od prioriteta ove profesije, uz ocenu da će to u velikoj meri uticati na njen dalji razvoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik