Izvoz drvne industrije u godinu dana uzletio 32%

Bez autora
Dec 25 2014

Hrvatska drvna industrija 65% svoje ukupne proizvodnje plasira u izvoz, a uvozna je komponenta tek pet posto, što višestruko povećava dodanu vrijednost ovog sektora. Ulazak Hrvatske u EU znatno je olakšan izvoz u zemlje EU-a te je ostvaren izvoz u osam mjeseci ove godine u vrijednosti od 868 milijuna USD te suficit trgovinske bilance s inozemstvom od 481 milijuna dolara. To je 32 posto veći iznos u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je vrijednost izvoza iznosila 659 milijuna dolara. Hrvatska drvna industrija glavna snaga i pokretač održivog gospodarskog razvoja baziranog na upotrebi resursa, primjeni znanja i inovacija te regionalni lider u proizvodnji drvenih proizvoda i namještaja visoke dodane vrijednosti. Važnost ovog sektora je u multiplikativnim efektima koji se ostvaruju proizvodnjom baziranoj na domaćim resursima i domaćem znanju, plasmanom finalnih proizvoda na inozemna tržišta te uključivanjem mnogih pratećih djelatnosti, smatra Zdravko Jelčić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK.

Izvoz drvne industrije u godinu dana uzletio 32%Hrvatska drvna industrija 65% svoje ukupne proizvodnje plasira u izvoz, a uvozna je komponenta tek pet posto, što višestruko povećava dodanu vrijednost ovog sektora. Ulazak Hrvatske u EU znatno je olakšan izvoz u zemlje EU-a te je ostvaren izvoz u osam mjeseci ove godine u vrijednosti od 868 milijuna USD te suficit trgovinske bilance s inozemstvom od 481 milijuna dolara.

To je 32 posto veći iznos u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je vrijednost izvoza iznosila 659 milijuna dolara.

„Hrvatska drvna industrija glavna snaga i pokretač održivog gospodarskog razvoja baziranog na upotrebi resursa, primjeni znanja i inovacija te regionalni lider u proizvodnji drvenih proizvoda i namještaja visoke dodane vrijednosti. Važnost ovog sektora je u multiplikativnim efektima koji se ostvaruju proizvodnjom baziranoj na domaćim resursima i domaćem znanju, plasmanom finalnih proizvoda na inozemna tržišta te uključivanjem mnogih pratećih djelatnosti“, smatra Zdravko Jelčić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK.

Statistički gledano, hrvatska drvna industrija u ukupnoj  prerađivačkoj industriji u 2013. godini prihodovno je sudjelovala s 5% ostvarivši prihod od 7,998 milijardi kuna, a u zaposlenosti prerađivačke industrije s 10%, te sudjeluje sa 5% u BDP-u prerađivačke industrije. U ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom za prvih osam mjeseci 2014. udio drva, drvnih proizvoda i namještaja iznosi 10% kada govorimo o izvozu i 2% kada govorimo o uvozu.

Važno je istaknuti da je udio izvoza drvne industrije u ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom porastao sa 8% na 10%,  u prvih osam mjeseci 2014. godine u odnosu na isto razdoblje od prošle godine, dok je udio u uvozu ostao na istoj razini. Ako znamo da je rast izvoza u 2013. godini u odnosu na 2012. godinu iznosio 8%, tada vidimo da podaci za prvih osam mjeseci ove godine upućuju na zaključak o snažnom, kontinuiranom i pozitivnom trendu rasta izvoza drvno-prerađivačkog sektora.

Oko 70% ukupnog izvoza su finalni proizvodi (namještaj, podni oblozi- parket, građevinska stolarija, drvene kuće, drveni pragovi), a 30% su građa, elementi, trupci. Indeks fizičkog obujma industrijske proizvodnje u preradi drva, drvnih proizvoda iznosio je 104, a namještaja 108 u razdoblju devet mjeseci 2014. u odnosu na 2013. godinu, što upućuje u trend rasta proizvodnje od 8%.

Aktualna, evidentirana ukupna izravna zaposlenost u hrvatskoj drvnoj industriji (samo trgovačka društva, bez obrta i zaposlenih u Hrvatskim šumama d.o.o.) u 2013. godini je prosječno 19.519 djelatnika i ima daljnji trend pada (I-VII 2014. - 19.277 zaposlenih). Najveći broj zaposlenih je u proizvodnji proizvoda više dodane vrijednosti i to što je veći stupanj finalizacije, to je veći broj zaposlenih (drvna industrija je radno intenzivna). Drvna industrija uglavnom se nalazi u ruralnim područjima RH te je izrazito bitna za očuvanje postojeće zaposlenosti u tim sredinama.

Proizvodnja masivnog parketa i namještaja dva su glavna proizvoda na kojima domaća drvna industrija mora temeljiti svoje buduće planove za još veći i uspješniji prodor na strana tržišta. Proizvođači parketa su unazad nekoliko godina ostvaruju značajne rezultate, najviše su povećali proizvodnju, sa 2,54 milijuna kvadrata iz 2012., na 3,47 milijuna kvadrata u prošloj 2013. godini. Navedeno su ostvarili, značajnim ulaganjem u inovativne tehnološke procese te prateći svjetske trendove i potrebe izvoznih tržišta što je dovelo do uspješne tržišne konkurentnosti na zapadnim tržištima. Proizvođači masivnog namještaja u tom su razdoblju  povećali proizvodnju sa 726 tisuća na 792 tisuće komada, a kuhinjskog namještaja sa 136 tisuća na 177 tisuća komada. Porasla je i proizvodnja uredskog namještaja sa 85 tisuća na 96 tisuća komada, a trend se nastavio i u 2014.

Navedeno su ostvarili, uvelike zbog kvalitetne hrvatske sirovine, pogotovo hrvatskog hrasta koji ima oznaku FSC certifikata te ulaganjem u znanje, inovacije i dizajn, koje je neizbježno u praćenju svih svjetskih trendova  proizvodnje namještaja i razvoja konkurentnosti na tržištu. Osim navedenog, značajno su pridonijeli izlasci na međunarodna tržišta kroz razne oblike promocije posebice organizacija i sufinanciranje nastupa preko Hrvatske gospodarske komore na međunarodnim sajmovima.

„Zahvaljujući ulaganjima HGK i potpori koju nam pruža svih ovih godina, prilikom nastupa na međunarodnim sajmovima, planovi se ostvaruju i hrvatski proizvođači namještaja mogu odgovoriti na sve zahtjeve tržišta, a inovacijama i dizajnom svojih proizvoda mogu čak diktirati i trendove. Hrvatski dizajnirani namještaj tražen je proizvod“, smatra direktor Ancona grupe Tomislav Milošević.

Zdravko Jelčić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK objasnio je kako je za naše tvrtke važan nastup na međunarodnim sajmovima namještaja i drvnih proizvoda što (vrata, parketa) pokazuju i sami statistički podaci koji ukazuju da bi do kraja tekuće godine mogli imati izvoz preko milijardu dolara. Hrvatski proizvođači namještaja i drvnih proizvoda kontinuiranim nastupima na domaćim i međunarodnim sajmovima uspjeli su izgraditi prepoznatljivost i brand svojih tvrtki na tržištu EU, koristeći modernu tehnologiju i hrast – najvrjedniju hrvatsku sirovinu.

„Naši proizvođači ne samo da su u korak s trendovima potražnje na stranim tržištima već su postigli i visoku konkurentnost“, rekao je Jelčić te dodao kako želi zahvaliti svima koji su doprinijeli snažnom rastu proizvodnje, proizvodnosti rada (porast proizvodnosti rada od 4,6%) i izvoza te ujedno poslati poruku da drvoprerađivački sektor ima ogromni potencijal daljnjeg rasta i rasta izvoza, ali uz očekivanu i nužnu podršku Vlade RH u smislu potpora i rasterećenja poslovanja. To će biti motivirajuće za još veća ulaganja u ovaj Sektor, osobito finalnu proizvodnju koja nosi najveću dodanu vrijednost, zaključio je  Jelčić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik