"Yu briv" preuzeo "Teutu"

Bez autora
Dec 25 2014

Novi vlasnik hotela "Teuta" u Risnu od danas je i zvanično kotorska kompanija "Yu briv“, koja je kupila to zdanje od nikšićkog "Onogošta" u stečaju, za 6,5 miliona eura. "Yu briv" namjerava da u naredne tri godine u adaptaciju "Teute" uloži od 14 do 18 miliona eura i da dovodi goste u Risan 12 mjeseci. To je dobra cijena u odnosu na posljednju procjenu iz jula 2014. godine, odnosno za oko 80 odsto procijenjene vrijednosti je prodata "Teuta", potvrdio je stručni saradnik stečajnog upravnika nikšićkog „Onogošta", Momir Vučinić. Danas popisne komisije HTP "Onogošt"-a AD u stečaju i "YU briva" obavljaju posao oko primopredaje, čime i zvanično nakon 36 godina "Teuta" dobija novog vlasnika. Komercijalni direktor "Yu briva", Dejan Bujković, kaže nam da im je namjera da "Teutu" pretvore u hotel sa 4 zvjezdice, da zaposle radnike iz Risna i da angažuju kompletan grad i njegovo zaleđe. Već iduće godine ulaganje u adaptaciju hotela biće 4 miliona eura.

"Yu briv" preuzeo "Teutu"Novi vlasnik hotela "Teuta" u Risnu od danas je i zvanično kotorska kompanija "Yu briv“, koja je kupila to zdanje od nikšićkog "Onogošta" u stečaju, za 6,5 miliona eura.

"Yu briv" namjerava da u naredne tri godine u adaptaciju "Teute" uloži od 14 do 18 miliona eura i da dovodi goste u Risan 12 mjeseci.

"To je dobra cijena u odnosu na posljednju procjenu iz jula 2014. godine, odnosno za oko 80 odsto procijenjene vrijednosti je prodata "Teuta", potvrdio je Radiju Jadran stručni saradnik stečajnog upravnika nikšićkog „Onogošta", Momir Vučinić.

Danas popisne komisije HTP "Onogošt"-a AD u stečaju i "YU briva" obavljaju posao oko primopredaje, čime i zvanično nakon 36 godina "Teuta" dobija novog vlasnika.

Komercijalni direktor "Yu briva", Dejan Bujković, kaže nam da im je namjera da "Teutu" pretvore u hotel sa 4 zvjezdice, da zaposle radnike iz Risna i da angažuju kompletan grad i njegovo zaleđe. Već iduće godine ulaganje u adaptaciju hotela biće 4 miliona eura.

Kao porodična kompanija, sa 35-ogodišnjim iskustvom na crnogorskom tržištu, "Yu briv" ima iskustva sa gradnjom turstičkih objekata.

Vlasnik je luksuznog apartmanskog bloka u Đuraševićima, a bila je glavni izvođač hotela "Regent" u Porto Montenegru. To je velika garancija da će uspjeti da obnove i modernizuju risansku "Teutu".

Jedan od vlasnika, Vojo Bujković podsjeća da su krenuli prije 35 godina sa jednim od prvih kafića u Kotoru i malim izletničkim brodom „Jovan", a danas su već ugledana i jedna od vodećih građevinskih i hidrograđevisnkih firmi u Crnoj Gori.

"Plan je da poboljšamo ponudu cijelog primorja razvijajući u „Teuti" arheološki i sportski turizam, povezujući i zaleđe Risna, Grahovo. Tako bi mnogi turisti stizali i zimi na odmor i oporavak. Spremni smo da lokalnoj zajednici ponudimo podršku u valorizaciji poznatih arheoloških nalazišta i boljoj prezentraciji Crne Gore. Ovdje je i Luka Risan, koja nikada nije zaživjela. Planirana je marina Prostornim planom morskog dobra, pa i tu možemo da se uključimo", ističe Vojo Bujković.

"Teuta" je građena poslije zemljotresa, ima dobru osnovu i Yu briv namjerava da hotel adaptira, podigne na 4 nivoa i dogradi zdanje sa ekskluzivnim apartmanima. Sa početna 4 miliona u idućoj godini ukupno planirano ulaganje je između 14 i 18 miliona eura.

"Završetak adaptacije hotela najviše će zavisiti od dobijanja planske dokumentacije. Ako Ministarstvo održivog razvoja i turizma bude imalo sluha za svu tu priču, a mislim da hoće, onda u sljedeće tri godine možemo završiti cijelu investiciju. Jer, novac je obezbjeđen", zaključuje Bujković.

Inače, uplatom od 6,5 milionaeura za „Teutu", nikšićki „Onogošt" je dobar dio dugova izmirio, ostalo je oko milion i po državi za poreze i doprinose, kao i jedan dio za dobavljače.

Ostatak novca ići će akcionarima. Radnici „Onogošta", njih 82-je ostali su bez posla još 2012. godine, ali su dobili otpremnine. Jedan dio njih je radio u „Teuti" i prema njima sve su obaveze izmirene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik