A2A traži suinvestitora za drugi blok TE

Bez autora
Dec 25 2014

Italijanska kompanija A2A pristala bi da Elektroprivreda bude investitor za izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, samo pod uslovom da uloži 49 odsto od potrebne sume za gradnju tog objekta. Za obezbjeđenje preostalih 51 odsto potrebnog kapitala trebalo bi tražiti novog partnera. Ovo je rezultat dosadašnjih pregovora A2A i Vlade, koji su trenutno prekinuti zbog katoličkog Božića i Nove godine. A2A je u pregovore ušla sa odlukom da ne prihvati učešće EPCG u izgradnji drugog bloka Termoelektrane, jer do sada nijesu uspjeli da povrate ni djelić svoje investicije u Elektroprivredu, koja je 2009. godine iznosila 430 miliona eura. Kako su, međutim, pregovori tekli i na insistiranje premijera Mila Đukanovića, Italijani su revidirali stav. Problem je, međutim, kako naći partnera za veći dio investicije u novi energetski blok u Pljevljima.

A2A traži suinvestitora za drugi blok TEItalijanska kompanija A2A pristala bi da Elektroprivreda bude investitor za izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, samo pod uslovom da uloži 49 odsto od potrebne sume za gradnju tog objekta. Za obezbjeđenje preostalih 51 odsto potrebnog kapitala trebalo bi tražiti novog partnera, saznaje Pobjeda.

Kako list nezvanično saznaje, ovo je rezultat dosadašnjih pregovora A2A i Vlade, koji su trenutno prekinuti zbog katoličkog Božića i Nove godine.

A2A je u pregovore ušla sa odlukom da ne prihvati učešće EPCG u izgradnji drugog bloka Termoelektrane, jer do sada nijesu uspjeli da povrate ni djelić svoje investicije u Elektroprivredu, koja je 2009. godine iznosila 430 miliona eura. Kako su, međutim, pregovori tekli i na insistiranje premijera Mila Đukanovića, Italijani su revidirali stav. Problem je, međutim, kako naći partnera za veći dio investicije u novi energetski blok u Pljevljima.

Radi se o sumi od 277, odnosno 356 miliona eura, za koliko bi drugi blok gradile kineska i češka kompanija. Ponuda kineske firke Hubei Power je niža, dok bi Škoda Praha taj posao uradila za 356 miliona eura. Obje kompanije su spremne da investitoru obezbijede kredite kod svojih nacionalnih banaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik