Općina Vogošća ulazi u sistem reciklaže i ponovnog iskorištenja ambalažnog otpada

Bez autora
Dec 25 2014

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, predstavnik preduzeća Aida Commerce d.o.o. Sead Alić i direktorica Ekopaka Amela Hrbat danas su u Vogošći potpisali Ugovor o uspostavi sistema za selektivno odlaganje ambalažnog otpada i njegove pripreme za reciklažu na području općine Vogošća. Time je Vogošća postala prva općina u Kantonu Sarajevo koja ulazi u ''Sistem zelene tačke'', koji Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema, gradi po uzoru na evropska iskustva i prakse ostalih članica PRO EUROPE-a, krovne evropske organizacije operatera sistema. Ekopak se tim ugovorom obavezuje da će finansirati nabavku zvona za uspostavu sedam ekootoka, sufinansirati izgradnju i opremanje površina, te provesti edukativno-promotivne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada. Ekootoci koji će biti postavljeni će imati poseban izvor osvjetljenja solarnom energijom, što je prvi ovakav primjer u Bosni i Hercegovini.

Općina Vogošća ulazi u sistem reciklaže i ponovnog iskorištenja ambalažnog otpadaNačelnik Općine Vogošća Edin Smajić, predstavnik preduzeća Aida Commerce d.o.o. Sead Alić i direktorica Ekopaka Amela Hrbat danas su u Vogošći potpisali Ugovor o uspostavi sistema za selektivno odlaganje ambalažnog otpada i njegove pripreme za reciklažu na području općine Vogošća.

Time je Vogošća postala prva općina u Kantonu Sarajevo koja ulazi u ''Sistem zelene tačke'', koji Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema, gradi po uzoru na evropska iskustva i prakse ostalih članica PRO EUROPE-a, krovne evropske organizacije operatera sistema.

Ekopak se tim ugovorom obavezuje da će finansirati nabavku zvona za uspostavu sedam ekootoka, sufinansirati izgradnju i opremanje površina, te provesti edukativno-promotivne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada.

Ekootoci koji će biti postavljeni će imati poseban izvor osvjetljenja solarnom energijom, što je prvi ovakav primjer u Bosni i Hercegovini.

- Općina Vogošća prepoznala je važnost upravljanja otpadom i s tim u vezi je potražila najboljeg mogućeg partnera za ovaj projekt i pronašli smo ga u firmi Ekopak. Svakako je čast to što smo prva općina u Kantonu Sarajevo koja gradi ovu vrstu zelenih otoka - rekao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

Kazao je da to potvrđuje i spremnost Općine, da bez ranijih iskustava, rješava sve nedoumice i iznalazi najbolja rješenja.

Nakon dodjele kontejnera za razdvajanje stakla, papira i plastike pristupit će se izgradnji i uređenju mjesta na kojima će kontejneri biti smješteni.

Lokaliteti će biti u skladu s ekološkim normama i standardima, a nosit će i simboličnu poruku jer će biti osvijetljeni obnovljivom solarnom energijom ekootoka na kojima će biti smještena zvona za odlaganje otpada.

- Izuzetno nam je drago da je i Ekopak u nama vidio ozbiljnog partnera s kojim može da krene u realizaciju ovog projekta prvi put u Kantonu Sarajevo. Nakon provedbe ovog projekta mi u planu imamo i uspostavljanje reciklažnog dvorišta na lokalitetu Nove industrijske zone gdje će sav prikupljeni otpad biti adekvatno zbrinut, a to će ujedno biti i otkupna stanica za sve one koji zbrinjavanje otpada budu vidjeli kao mogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda - dodao je Smajić.

Direktorica Ekopaka Amela Hrbat istakla je da je pohvalna činjenica da je nakon deset općina širom Federacije BiH u kojima Ekopak uspostavlja sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, na red došlo i Sarajevo.

- Upućujemo zahvalnost Općini Vogošća s načelnikom Edinom Smajićem na čelu, što su u Ekopaku prepoznali partnera s kojim će započeti ovaj značajan proces uređenja općine Vogošća po uzoru na moderne evropske općine, u segmentu upravljanja ambalažnim otpadom. Posebna zahvalnost ide našem partneru Aida Commerce koji će dati svoj doprinos da bi proces u Vogošći bio zaokružen, odnosno da prikupljeni ambalažni otpad bude prikupljen i predat na reciklažu - navela je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik