Dobit Hidrolektrane na Trebišnjici veća od šest miliona KM

Bez autora
Dec 25 2014

Hidrolektrane na Trebišnjici /HET/ ove godine imale su dobre proizvodne rezultate zbog čega će ostvariti dobit od 6.100.000 KM, potvrdio je direktor ovog preduzeća Gordan Mišeljić. On je podsjetio da je predviđeni plan proizvodnje za 2014. godinu iznosio 1.078 gigavat časova, a da je plan rebalansom uvećan za 7,7 odsto. HET su proizvele 1.142 gigavat časova električne energije, pa se može reći da ćemo i unarednih nekoliko dana ostvariti rebalansirani plan, rekao je Mišeljić. Govoreći o investicijama, Mišeljić je naveo da će one u narednoj godini biti značajno smanjene u odnosu na 2014. godinu, a razlog je revitalizacija jednog agregata Hidrolektrane Dubrovnik u trajanju od pet mjeseci, zbog čega će HET imati imati smanjenu proizvodnju. Cilj investicija, osim održavanja pogonske spremnosti objekata, je da se nastavi jedan od istražnih radova Gornjih horizonata i nadogradnja već postojećih obvjekata koji spadaju u sistem Gornjih horizonata, kao što je izgradnja obloge na dovodnim tunelima i uređenje kanala kroz Fatničkio polje, kaže Mišeljić.

Dobit Hidrolektrane na Trebišnjici veća od šest miliona KMHidrolektrane na Trebišnjici /HET/ ove godine imale su dobre proizvodne rezultate zbog čega će ostvariti dobit od 6.100.000 KM, potvrdio je Srni direktor ovog preduzeća Gordan Mišeljić.

On je podsjetio da je predviđeni plan proizvodnje za 2014. godinu iznosio 1.078 gigavat časova, a da je plan rebalansom uvećan za 7,7 odsto.

"HET su proizvele 1.142 gigavat časova električne energije, pa se može reći da ćemo i unarednih nekoliko dana ostvariti rebalansirani plan", rekao je Mišeljić.

Govoreći o investicijama, Mišeljić je naveo da će one u narednoj godini biti značajno smanjene u odnosu na 2014. godinu, a razlog je revitalizacija jednog agregata Hidrolektrane Dubrovnik u trajanju od pet mjeseci, zbog čega će HET imati imati smanjenu proizvodnju.

"Cilj investicija, osim održavanja pogonske spremnosti objekata, je da se nastavi jedan od istražnih radova Gornjih horizonata i nadogradnja već postojećih obvjekata koji spadaju u sistem Gornjih horizonata, kao što je izgradnja obloge na dovodnim tunelima i uređenje kanala kroz Fatničkio polje", kaže Mišeljić.

Direktor Direkcije za upravljanje sistemom HET-a Blagota Marković kaže da će, zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti i povoljnoj hidrologiji, ovo energetsko preduzeće u zimskom periodu biti siguran oslonac Elektroprivredi Republike Srpske i sigurnom snabdijevanju električnom energijom stanovništva i industrije.   

Prema njegovim riječima, tokom ove godine u slivu su zabilježene padavine od 1.872 litra po metru kvadratnom na Čemernu do 2.372 litra po metru kvadratnom na Gorici i veće su od prosječno ostvarenih godišnjih padavina.

Marković napominje da je trenutna kota gornje vode u akumulaciji Bileća 388,76 metara nadmorske vidine i znatno je veća od bilansirane.

"Ta činjenica nam omogućava da planiramo maksimalnu proizvodnju HET-a u prvoj polovini 2015. godine", kaže Marković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik