Otvorena najsavremenija farma svinja u Srbiji

Bez autora
Dec 28 2014

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić otvorio je danas u Ljukovu, kod Inđije, najsavremeniju domaću farmu svinja, kapaciteta 50.000 grla godišnje, u čiju je izgradnju i opremanje kompanija „Knez agrar“ uložila šest miliona evra. Sertić je tom prilikom istakao da Vlada čini sve da podstakne privatni sektor i stvori najbolje uslove kako bi u našoj zemlji bilo što više farmi poput ove. Ministar je naveo da je od velikog značaja da naša zemlja sa sadašnjih 3,4 miliona svinja tu proizvodnju podigne na znatno viši nivo, kako bi pre svega zadovoljili domaće potrebe, ali i stvorili uslove za izvoz. On je podsetio na to da Srbija ima otvoreno tržište za izvoz svinjskog mesa u zemlje EU, CEFTA i Ruske Federacije, uz napomenu da, kada je reč o EU, još postoji problem u tome što je kod nas obavezna vakcinacija svinja.

Otvorena najsavremenija farma svinja u SrbijiMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić otvorio je danas u Ljukovu, kod Inđije, najsavremeniju domaću farmu svinja, kapaciteta 50.000 grla godišnje, u čiju je izgradnju i opremanje kompanija „Knez agrar“ uložila šest miliona evra.

Sertić je tom prilikom istakao da Vlada čini sve da podstakne privatni sektor i stvori najbolje uslove kako bi u našoj zemlji bilo što više farmi poput ove.

Ministar je naveo da je od velikog značaja da naša zemlja sa sadašnjih 3,4 miliona svinja tu proizvodnju podigne na znatno viši nivo, kako bi pre svega zadovoljili domaće potrebe, ali i stvorili uslove za izvoz.

On je podsetio na to da Srbija ima otvoreno tržište za izvoz svinjskog mesa u zemlje EU, CEFTA i Ruske Federacije, uz napomenu da, kada je reč o EU, još postoji problem u tome što je kod nas obavezna vakcinacija svinja.

Sertić je ukazao na to da nam se u toj oblasti otvaraju mogućnosti i prema drugim svetskim destinacijama, i naveo da je Vlada Srbije u poslednje vreme na različitim međunarodnim forumima obezbedila odgovarajuće uslove za izvoz naših poljoprivrednih i drugih proizvoda na inostrana tržišta.

Na nedavnom Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, kako je podsetio, potpisan je Memorandum o izvozu jagnjećeg mesa u Kinu, a već u januaru se očekuje i potpisivanje sličnog dokumenta o izvozu junećeg mesa na to veliko tržište.

Prema njegovim rečima, farme poput ove u Inđiji doprinose ne samo povećanju obima i kvaliteta proizvodnje, već i podizanju ukupnog stočnog fonda u Srbiji.

On je istakao da je namera da stočarstvo u našoj ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u dogledno vreme dostigne znatno veći nivo od dosadašnjih 38 odsto.

Ministar je rekao da će i ubuduće biti podsticane kompanije koje žele da se bave višim fazama proizvodnje kako bismo kroz te finalne proizvode postizali znatno veću cenu na stranim tržištima i tako omogućili nove investicije i radna mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik