Poreski sporazum Srbije i SAD i dalje na snazi

Bez autora
Dec 28 2014

Srbija i SAD nastavljaju saradnju u cilju zaključenja Međudržavnog sporazuma u vezi sa primenom Zakona o usaglašenom oporezivanju inostranih računa (FATCA) na američke građane koji imaju račune kod banaka u Srbiji.Ministarstvo finansija SAD je objavilo da će Srbija, kao jurisdikcija sa „suštinskim dogovorom” povodom Međudržavnog sporazuma, i dalje biti tretirana kao da je sporazum na snazi.

Primena FATCA regulative u SrbijiSrbija i SAD nastavljaju saradnju u cilju zaključenja Međudržavnog sporazuma u vezi sa primenom Zakona o usaglašenom oporezivanju inostranih računa (FATCA) na američke građane koji imaju račune kod banaka u Srbiji.

Ministarstvo finansija SAD je objavilo da će Srbija, kao jurisdikcija sa „suštinskim dogovorom” povodom Međudržavnog sporazuma, i dalje biti tretirana kao da je sporazum na snazi.

Produženje roka za finalizaciju „suštinskog dogovora” povodom Međudržavnog sporazuma dokaz je posvećenosti SAD u borbi protiv utaje poreza, s obzirom da se na taj način obezbeđuje Srbiji i SAD vreme neophodno za izgradnju održivog okvira za razmenu informacija u poreskim stvarima.

U praktičnom smislu, ovo saopštenje Poreske službe SAD znači da finansijske institucije u Srbiji ne podležu porezu po odbitku po osnovu FATCA regulative, kao i da Vlada Srbije nema nikakve obaveze niti mehanizme za pružanje informacija vlastima SAD u vezi sa računima američkih građana kod banaka u Srbiji.

Srbija i SAD očekuju potpisivanje Međudržavnog sporazuma u najkraćem mogućem roku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik