Počinje slobodna trgovina gasom

Bez autora
Dec 28 2014

Srpska preduzeća sa više od 50 zaposlenih, kojih ima oko 12.000, od naredne godine potražiće prirodni gas - na tržištu. Kako bi dogovorili najbolju cenu “plavog energenta” i sa snadbevačima u inostranstvu, firme će morati da sprovedu javnu nabavku. I domaćinstva i preduzetnici sa manje radnika takođe mogu da kupe gas na otvorenoj “berzi”, ali zadržavaju pravo na javno snabdevanje, ne moraju da sklapaju nove ugovore i za njih se sistem mnogo ne menja. Velikih firmi koje pazare prirodi gas u Srbiji ima manje od deset odsto od ukupnog broja kupaca, ali na njihovu potrošnju ode i do 70 odsto ovog energenta. Tako će se od 1. januara velika količina gasa naći - na licitaciji. Kupci su i dalje vezani za istog distributera, javno preduzeće “Srbijagas”, ali mogu da biraju snabdevača.

Počinje slobodna trgovina gasomSrpska preduzeća sa više od 50 zaposlenih, kojih ima oko 12.000, od naredne godine potražiće prirodni gas - na tržištu.

Kako bi dogovorili najbolju cenu “plavog energenta” i sa snadbevačima u inostranstvu, firme će morati da sprovedu javnu nabavku. I domaćinstva i preduzetnici sa manje radnika takođe mogu da kupe gas na otvorenoj “berzi”, ali zadržavaju pravo na javno snabdevanje, ne moraju da sklapaju nove ugovore i za njih se sistem mnogo ne menja.

Velikih firmi koje pazare prirodi gas u Srbiji ima manje od deset odsto od ukupnog broja kupaca, ali na njihovu potrošnju ode i do 70 odsto ovog energenta. Tako će se od 1. januara velika količina gasa naći - na licitaciji. Kupci su i dalje vezani za istog distributera, javno preduzeće “Srbijagas”, ali mogu da biraju snabdevača.

- Oko 249.000 domaćinstava koristi prirodni gas u Srbiji - kaže Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku PKS.

- Iako je firmi neuporedivo manje, one su mnogo veći potrošači. Liberalizacija tržišta gasa podrazumeva da će ova preduzeća moći da kupuju energent odakle žele, a “Srbijagas” će im samo naplatiti mrežarinu. Za one koji su redovne platiše, ovo je dobra vest, jer mogu da ugovore povoljnije cene, pogotovo za dugogodišnje ugovore. Oni koji već duguju, verovatno neće imati takav pregovarački potencijal i ostaće sa starim prodavcem.

Domaćinstva i mali kupci mogu ostati na javnom snabdevanju i dobijati energent se u skladu sa postojećim ugovorima, ali imaju i pravo i mogućnost da na tržištu dogovore kupovinu gasa sa bilo kojim drugim ovlašćenim snadbevačem.

Dozvole

U Srbiji ima 33 licencirana snabdevača gasom. Dozvolu da plavi energetnt prodaju imaju firme iz više gradova, među kojima je i pančevačka “Azotara”. Ipak, kao i neke druge licencirane kompanije, ni ova fabrika se time ne bavi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik