Neophodna zaštita domaćih kompanija

Bez autora
Dec 28 2014

Udruženje poslodavaca FBiH zatražiće izmjenu propisa kako bi se domaće kompanije zaštitile od prevara i privrednih prestupa.U Udruženju kažu da će angažovati eksperta koji će pripremiti prijedlog izmjena tih propisa, podsjećajući na slučaj sa slovenačkim trgovačkim lancem "Tuš", koji se povukao sa bh. tržišta i domaćim dobavljačima ostao dužan višemilionske iznose.

Neophodna zaštita domaćih kompanijaUdruženje poslodavaca FBiH zatražiće izmjenu propisa kako bi se domaće kompanije zaštitile od prevara i privrednih prestupa.

U Udruženju kažu da će angažovati eksperta koji će pripremiti prijedlog izmjena tih propisa, podsjećajući na slučaj sa slovenačkim trgovačkim lancem "Tuš", koji se povukao sa bh. tržišta i domaćim dobavljačima ostao dužan višemilionske iznose.

Oni su stava da će, ukoliko se pod hitno ne pristupi izmjenama zakonske regulative, te se i dalje dozvoli stranim kompanijama da posluju nelegalno, opstanak velikog broja domaćih kompanija biti doveden u pitanje.

Poslodavci iz FBiH su na redovnoj sjednici osudili ponašanje vlasnika "Tuš" grupe i prevaru više od 600 domaćih kompanija, čija ukupna šteta iznosi od oko 6.598.357 KM, odnosno kompanija koje zapošljavaju preko 6.000 radnika i u budžet uplaćuju skoro 500 miliona maraka.

"Tražimo od nadležnih državnih organa i institucija da se hitno uključe u rješavanje problema nastalog povlačenjem 'Tuša' sa tržišta u BiH, te u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve zakonom propisane radnje na utvrđivanju stvarnih činjenica, te na taj način adekvatno zaštite oštećene bh. kompanije", poručili su iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Oni su dodali da, nažalost, slučaj "Tuša" nije usamljen, te da su se na isti ili sličan način u bliskoj prošlosti ponašale i kompanije SCT, "Primorka", "Koteks", "UKIO Group" i druge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik