Predstavljene bele i crne liste građevinskih firmi

Bez autora
Dec 29 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović predstavila je danas liste izvođača radova po kojima se 327 firmi nalazi na beloj, a 213 firmi na crnoj listi. Mihajlović je u Vladi Srbije saopštila da od ukupno 540 firmi 87 čine firme koje nemaju nijednog zaposlenog.Ona je ukazala na to da 398 firmi, od kojih se pojedine nalaze i na beloj listi, imaju poreski dug od 67 miliona evra. Prema njenim rečima, bele i crne liste će se revidirati na svakih mesec i po dana, sa ciljem da se preduzeća podstaknu da poštuju rokove, kao i obaveze prema državi i radnicima.

Predstavljene bele i crne liste građevinskih firmiPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović predstavila je danas liste izvođača radova po kojima se 327 firmi nalazi na beloj, a 213 firmi na crnoj listi.

Mihajlović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije saopštila da od ukupno 540 firmi 87 čine firme koje nemaju nijednog zaposlenog.

Ona je ukazala na to da 398 firmi, od kojih se pojedine nalaze i na beloj listi, imaju poreski dug od 67 miliona evra.

Prema njenim rečima, bele i crne liste će se revidirati na svakih mesec i po dana, sa ciljem da se preduzeća podstaknu da poštuju rokove, kao i obaveze prema državi i radnicima.

Firme koje su upisane na crnu listu, kako je objasnila, neće moći da učestvuju u projektima koje finansira država.

Mihajlović je najavila da bi do polovine 2015. godine trebalo da bude napravljen softver koji će automatski menjati pomenute spiskove.

Takođe, ona je upozorila na to da u građevinarstvu "na crno" radi između 30.000 i 40.000 radnika.

Bele i crne liste izvođača radova, kako je podsetila, napravljene su na osnovu Konvencije 94 Međunarodne organizacije rada, koja je ove godine ratifikovana u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, prvih 15 najbolje rangiranih preduzeća čine JP "Putevi Srbije", "Simens", JKP "Beograd-put", HP "Kablovi" iz Jagodine, JKP "Naisus" iz Niša, Institut za puteve a.d., "Putevi Užice", preduzeće AD "Vojvodinaput", JKP "Novi Sad", "Lafarž" i druge firme.

Među 15 najlošije rangiranih su GP "Mostogradnja", "Gea constructions" d.o.o. Pukovac, GP "Partizanski put", Preduzeće za puteve Beograd, "Vizus" iz Beograda, "Iter-kop" iz Šapca, "Gemaks" iz Beograda, "Planum" i ostala preduzeća, precizirala je ona.

Istovremeno, Mihajlović je poručila da će 2015. biti godina gradnje u Srbiji, s obzirom na to da će se masovno graditi infrastrukturni objekti, a realizovaće se i ranije najavljena jeftina stanogradnja u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U narednoj godini će se, kako je najavila, sprovesti modernizacija 63 kilometra pruge na Koridoru 10, a počeće i radovi na pruzi Beograd–Budimpešta, Beograd–Bar, kao i na Žeželjevom mostu.

Prema njenim rečima, očekuje nas i koncesiona gradnja dve deonice na Koridoru 11 u saradnji sa kineskim investitorima, i to od Beograda do Obrenovca i od Preljine do Požege.

Mihajlović je ukazala na to da će u narednom periodu biti utvrđeni kriterijumi za ocenu kvaliteta izvedenih radova, pri čemu privatne i državne firme neće biti isto tretirane, s obzirom na to da su u povoljnijem položaju preduzeća koja dobijaju pomoć od države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik