NIS u 2014. uložio više od 10 miliona evra u oblast energetike

Bez autora
Dec 29 2014

Razvoj inovativnih rešenja koja doprinose zaštiti životne sredine i istovremeno povećavaju unutrašnju efikasnost u domenu uštede energije predstavljaju jedan od osnovnih elemenata strategije NIS-a. U 2014. godini NIS je u razvoj energetike ukupno uložio više od 10 miliona evra. Među ključnim energetskim projektima NIS-a su proizvodnja i prodaja električne energije. Naime, tokom ove godine kompanija je pustila u rad 4 male elektrane koje proizvode struju od gasa i sada ih ima ukupno 7. Proizvodnja sopstvene električne energije dostigla je 7,3 MW, što je dovoljno za snabdevanje strujom više od 1.000 domaćinstava. Takođe, NIS je električnu energiju počeo da prodaje i time je, uz Elektroprivredu Srbije (EPS), postao jedini proizvođač u Srbiji, koji struju isporučuje na slobodnom tržištu.

NIS u 2014. uložio više od 10 miliona evra u oblast energetikeRazvoj inovativnih rešenja koja doprinose zaštiti životne sredine i istovremeno povećavaju unutrašnju efikasnost u domenu uštede energije predstavljaju jedan od osnovnih elemenata strategije NIS-a. U 2014. godini NIS je u razvoj energetike ukupno uložio više od 10 miliona evra.

Među ključnim energetskim projektima NIS-a su proizvodnja i prodaja električne energije. Naime, tokom ove godine kompanija je pustila u rad 4 male elektrane koje proizvode struju od gasa i sada ih ima ukupno 7. Proizvodnja sopstvene električne energije dostigla je 7,3 MW, što je dovoljno za snabdevanje strujom više od 1.000 domaćinstava. Takođe, NIS je električnu energiju počeo da prodaje i time je, uz Elektroprivredu Srbije (EPS), postao jedini proizvođač u Srbiji, koji struju isporučuje na slobodnom tržištu.

Takođe, u toku 2014. godine sa radom je počelo NIS-ovo postrojenje za proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa na naftno-gasnom polju Palić. Ovim energentom se trenutno trguje kroz sistem veleprodaje, a komprimovani gas se smatra gorivom budućnosti zbog svojih ekoloških osobina. Ima najmanju emisiju ugljen-dioksida i kao takav doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha. Upotrebljava se kao gorivo za grejanje u industriji i domaćinstvu, ali i kao motorno gorivo za vozila.

NIS je nastavio da koristi i geotermalne potencijale i trenutno je aktivno 12 hidrotermalnih bušotina na teritoriji Vojvodine. Najveći partneri NIS-a u korišćenju ovog resursa su banje Kanjiža i Junaković, a topla voda se koristi za zagrevanje objekata, kao topla potrošna voda, ali i za rekreacione i terapeutske bazene.

Plan kompanije NIS je da u toku 2015. godine nastavi sa projektima u oblasti energetike. U saradnji sa „Gasprom energo holdingom“ počeće izgradnja Termoelektrane – toplane (TE-TO) „Pančevo“ koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju, a procenjena vrednost ukupne investicije je 170 miliona evra.

Početkom naredne godine sa radom će početi još dve male elektrane NIS-a – na naftnim poljima Sirakovo i Velebit ukupne snage 4,3 MW. Takođe , u rad će u toku 2015. godine biti puštena i elektrana na gasnom polju Ostrovo čija će snaga biti 4,5 MW. Time će se dostići ukupna proizvodnja električne energije od 16 MW. NIS planira da u 2015. godini razvija trgovinu električnom energijom i u zemljama u okruženju. U toku je dobijanje licenci za obavljanje ove delatnosti u NIS-ovim zavisnim društvima van Srbije, čime će se omogućiti pristup novim tržištima i proširiti mreža partnera. Takođe, u planu je da početkom naredne godine počne maloprodaja komprimovanog gasa na benzinskoj stanici Novi Sad 10.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik