Eksplorer ide u penziju, stiže Spartan

Bez autora
Dec 30 2014

„Majkrosoft“ će novim operativnim sistemom Vindouz 10 svim korisnicima doneti potpuno novi program za surfovanje internetom - Spartan. Upućeni kažu da „Majkrosoft“ ovim korakom želi da polako raskrsti sa čuvenim Internet eksplorerom.Novi program za surfovanje biće „lakši i brži“, poput konkurentskih „Guglovog“ Hroma i „Mozilinog“ Fajerfoksa, prenosi ZDNet. Iako će se u okviru Vindouza 10 naći i Internet eksplorer i Spartan, u „Majkrosoftu“ planiraju da novi program polako zameni istrošenog veterana.

Microsoft šalje Internet Explorer u penziju?„Majkrosoft“ će novim operativnim sistemom Vindouz 10 svim korisnicima doneti potpuno novi program za surfovanje internetom - Spartan. Upućeni kažu da „Majkrosoft“ ovim korakom želi da polako raskrsti sa čuvenim Internet eksplorerom.

Novi program za surfovanje biće „lakši i brži“, poput konkurentskih „Guglovog“ Hroma i „Mozilinog“ Fajerfoksa, prenosi ZDNet. Iako će se u okviru Vindouza 10 naći i Internet eksplorer i Spartan, u „Majkrosoftu“ planiraju da novi program polako zameni istrošenog veterana.

Fajerfoks i Hrom su odavno već uzeli priličan kolač desktop tržišta od Eksplorera, koji je sa nekadašnjeg apsolutnog monopolskog položaja sada sveden na oko 58 odsto tržišta.

Ono što je još gore za „Majkrosoft“, kad je reč o mobilnim uređajima, jeste Eksplorerov udeo na tržištu od dva odsto. „Eplov“ program za pretragu Safari i „Guglovi“ Hrom i Android potpuno su dominantni na tržištu mobilnih uređaja.

Spartan će se, prema navodima ZDNet, uhvatiti ukoštac sa rivalima na oba tržišta. Vindouz 10 je dizajniran da radi na velikom broju uređaja, a Spartan će biti na raspolaganju za telefone i tablete, kao i laptope i deskrop računare.

Jedino što ostaje nejasno jeste da li će Spartan raditi na androidu, „Eplovom" operativnom sistemu iOS i drugim operativnim sistemima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik