"Crni" privrednici biće i u APR-u

Bez autora
Dec 30 2014

Priprema se predlog zakona na osnovu kojeg će Agencija za privredne registre (APR) uvesti registar diskvalifikovanih lica, nazvan i "crna lista privrednika".Time će biti uvedeno ograničenje osnivanja novih firmi za odgovorne ljude u kompanijama ako se ustanovi da su prekršili zakon, izjavio direktor APR-a Zvonko Obradović. Registar diskvalifikovanih lica trebalo bi da počne sa radom 1. oktobra 2015. godine, najavio je on u intervjuu za novi broj magazina "Nova ekonomija".

"Crni" privrednici biće i u APR-uPriprema se predlog zakona na osnovu kojeg će Agencija za privredne registre (APR) uvesti registar diskvalifikovanih lica, nazvan i "crna lista privrednika".

Time će biti uvedeno ograničenje osnivanja novih firmi za odgovorne ljude u kompanijama ako se ustanovi da su prekršili zakon, izjavio direktor APR-a Zvonko Obradović.

Registar diskvalifikovanih lica trebalo bi da počne sa radom 1. oktobra 2015. godine, najavio je on u intervjuu za novi broj magazina "Nova ekonomija".

U Srbiji se godišnje izrekne oko 1.000 mera bezbednosti licima koja se bave određenim biznisom, rekao je Obradović i napomenuo da bi u našoj zemlji, potecijalno, mera ograničenja mogla da obuhvati oko 40.000 privrednih subjekata koji su u blokadi, od kojih polovinu čine privredna društva a polovinu preduzetnici.

Takođe je nagovestio da se pri Ministarstvu pravde priprema baza prekršaja, baza sankcija iz koje će se takođe povlačiti podaci za uspostavljanje ovog registra i efikasno primeniti u praksi ograničenje za koje danas ne postoje zakonski uslovi, a takođe, određene mere izriču i Narodna banka Srbije i Poreska uprava.

"Sada ćemo omogućiti da se kreira praksa u kojoj će se podići nivo pravne sigurnosti, tako što će na osnovu podataka sudova, centralne banke, Poreske uprave i drugih državnih organa, biti formirana jedinstvena, centralna baza podataka, kako bi se onemogućilo da nove firme osnivaju lica koja su pod određenim kaznenim merama", objasnio je Obradović.

Zabrane će se odnositi na lica koja su u direktnoj vezi sa firmama u kojima je otvoren postupak stečaja ili likvidacije, sve dok se taj postupak ne okonča, kao i u slučaju kad su poslovni računi firme neprekidno u blokadi 120 dana, sve dok se ne reši problem u poslovanju koji očigledno postoji ako je firma tako dugo u blokadi, precizirao je direktor APR-a.

Prema njegovim rečima, ograničenje osnivanja novih firmi odnosiće se na one ljude koji imaju odgovarajuće uloge u tim preduzećima - direktore, osnivače, članove nadzornih i upravnih organa, znači one koji imaju bitnu ulogu u donošenju poslovnih odluka.

Pored fizičkih, ograničenja se odnose i na pravna lica- privredna društva, zadruge, preduzetnike i ostala pravna lica koja obavljaju privrednu delatnost.

"Nastojaćemo da sprečimo da jedan krug lica ostavlja svoje firme u blokadi ili stečaju a potom registruju nove kompanije, prenose na njih poslovanje a stare ostavljaju u problemu", objasnio je on.

Podaci da je oko 48.000 firmi i preduzetnika u blokadu 60 dana, 48.951 u blokadi 120 dana, a 42.525 ima blokiran račun 180 dana, pokazuju da njihovi problemi očigledno nisu nastali samo zbog toga što drugi ne poštuju rokove plaćanja, kazao je Obradović.

On je najavio i da će u 2015. biti uspostavljena tri nova registra, među kojima i registar ugovora o poljoprivrednom finansiranju, takozvani registar poljoprivrednih ugovora, koji će paorima omogućavati da na budućem rodu uspostavljaju založna prava i tako obezbede finansiranje setve, a taj registar će početi sa radom 1. juna 2015. godine.

Drugi je registar privremenih ogrančenja prava na obavljanje privredne delatnosti, u javnosti nazvan registar diskvalifikovanih lica, a treći će biti centralna evidencija objedinjenih procedura koje se odnose na izdavanje građevinskih dozvola, koji će biti pripremljen u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva tokom iduće godine da bi startovao 1. januara 2016. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik