Strateški partner za "Železaru Smederevo" do 1. februara

Bez autora
Jan 03 2015

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da je za našu zemlju od najvećeg interesa da do 1. februara pronađe strateškog partnera za "Železaru Smederevo", s obzirom na to da je reč o preduzeću od velikog značaja za našu privredu. Sertić je poručio da će taj rok biti ispoštovan, i ukazao na to da je pokretanje proizvodnje u "Železari" značajno ne samo za radnike i Smederevo, već i za pokretanje celokupne privrede u državi. Prema njegovoj oceni, to može pozitivno uticati na povećanje društvenog bruto proizvoda i stvaranja dobrih rezultata u privredi za veoma kratko vreme. On je potvrdio da je u Evropi prisutna kriza na tržištu čelika za kojim je smanjena potražnja, ali i dodao da postoji tražnja za ovom legurom u pojedinim zemljama sveta, koje su potencijalna tržišta za proizvode "Železare". Istovremeno, ministar je saopštio da su od ukupnog broja javnih preduzeća u Srbiji samo tri dostavila kompletan plan novog korporativnog poslovanja – upravljanja i kontrole troškova...

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da je za našu zemlju od najvećeg interesa da do 1. februara pronađe strateškog partnera za "Železaru Smederevo", s obzirom na to da je reč o preduzeću od velikog značaja za našu privredu.

Sertić je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije "Pink", poručio da će taj rok biti ispoštovan, i ukazao na to da je pokretanje proizvodnje u "Železari" značajno ne samo za radnike i Smederevo, već i za pokretanje celokupne privrede u državi.
Prema njegovoj oceni, to može pozitivno uticati na povećanje društvenog bruto proizvoda i stvaranja dobrih rezultata u privredi za veoma kratko vreme.

On je potvrdio da je u Evropi prisutna kriza na tržištu čelika za kojim je smanjena potražnja, ali i dodao da postoji tražnja za ovom legurom u pojedinim zemljama sveta, koje su potencijalna tržišta za proizvode "Železare".

Istovremeno, ministar je saopštio da su od ukupnog broja javnih preduzeća u Srbiji samo tri dostavila kompletan plan novog korporativnog poslovanja – upravljanja i kontrole troškova.

Reč je, kako je naveo, o javnim preduzećima "Elektromreži Srbije", "Elektroprivredi Srbije" i "Pošti Srbije", dok su ostala preduzeća dostavila od 80 do 90 odsto zahtevanih planova koji ne sadrže deo o organizacionim promenama.

Sertić je podsetio na to da je cilj da za tri godine ne bude više ni jednog gubitaša među javnim preduzećima, što znači da će ta preduzeća morati da pronađu prave planove svog poslovanja po ugledu na strane kompanije koje posluju u našoj zemlji.

On je napomenuo da je država preuzela na sebe obavezu da obezbedi socijalne programe kako bi im pomogla, i najavio da će za deset dana biti objavljene i privatizacione liste za 502 preduzeća u restrukturiranju za koja su stigla pisma o zainteresovanosti.

Za ona preduzeća koja su pribavila svu potrebnu dokumentaciju tenderi će biti objavljeni već u prvoj polovini januara, zaključio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik