Stečaj predviđen za 188 preduzeća

Bez autora
Jan 03 2015

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je da će od približno 512 preduzeća, koliko ih ukupno traži novog vlasnika preko Agencije za privatizaciju, 188 otići u stečaj, dok je za oko 90 prodaja obustavljena. Sertić je naveo da je to predviđeno akcionim planom koji bi trebalo da bude donet na sednici Vlade Srbije, i dodao da u tih 188 firmi radi oko 5.000 ljudi. Stečaj je za te firme više samo "pravna formulacija", ukazao je ministar i dodao da se od privatizacije tih firmi ne očekuje ozbiljan priliv novca. Prema njegovim rečima, najveći broj tih preduzeća već dugo nema nikakvu privrednu aktivnost, a formalno-pravno nisu ugašena jer nismo imali model i način da to učinimo. Sada je faktički stečaj način gašenja tih preduzeća, koja nam prave negativne bilanse, a u realnom životu zapravo ne postoje...

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je da će od približno 512 preduzeća, koliko ih ukupno traži novog vlasnika preko Agencije za privatizaciju, 188 otići u stečaj, dok je za oko 90 prodaja obustavljena.

Sertić je u intervjuu za agenciju Tanjug naveo da je to predviđeno akcionim planom koji bi trebalo da bude donet na sednici Vlade Srbije, i dodao da u tih 188 firmi radi oko 5.000 ljudi.

Stečaj je za te firme više samo "pravna formulacija", ukazao je ministar i dodao da se od privatizacije tih firmi ne očekuje ozbiljan priliv novca.

Prema njegovim rečima, najveći broj tih preduzeća već dugo nema nikakvu privrednu aktivnost, a formalno-pravno nisu ugašena jer nismo imali model i način da to učinimo. Sada je faktički stečaj način gašenja tih preduzeća, koja nam prave negativne bilanse, a u realnom životu zapravo ne postoje.

Sertić je rekao da će se za jedan deo preduzeća akcionim planom omogućiti da uđu u unapred pripremljen plan reorganizacije kako bi eventualno uspela da se kroz taj plan oporave, što će biti omogućeno ukoliko poverioci prihvate takav model i sudski bude doneto rešenje o tome.

Deo preduzeća ima realnu mogućnost da se na takav način vrati na tržište, dok će neka od njih to teško uspeti. Nama je interes da preduzećima omogućimo život i da ona nastave da rade, rekao je ministar.

Sertić je objasnio da je prodaja obustavljena za 90 preduzeća koja su ili pod sudskim sporom, ili su u procesu vraćanja nekome.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik