Kozarić: Realne šanse za oporavak BH ekonomije

Bez autora
Jan 04 2015

Ekonomski rast u BiH u 2015. godini trebalo bi, prema projekcijama, da bude oko 2,5 odsto, rekao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić. Ako se to desi, to će biti jedan blagi oporavak, ali preduslov je da vlasti profunkcionišu i da se posvete ekonomiji, rekao je Kozarić.Potrošačka korpa je sve skuplja. Mjesečno je četveročlanoj porodici potrebno gotovo 2.000 maraka za kupovinu namirnica. On je naveo da je Međunarodni monetarni fond nešto optimističniji i da prognozira ekonomski rast od 3,5 odsto, a Evropska banka za obnovu i razvoj od 2,7 odsto...

Ekonomski rast u BiH u 2015. godini trebalo bi, prema projekcijama, da bude oko 2,5 odsto, rekao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić. Ako se to desi, to će biti jedan blagi oporavak, ali preduslov je da vlasti profunkcionišu i da se posvete ekonomiji, rekao je Kozarić. Potrošačka korpa je sve skuplja. Mjesečno je četveročlanoj porodici potrebno gotovo 2.000 maraka za kupovinu namirnica.

On je naveo da je Međunarodni monetarni fond nešto optimističniji i da prognozira ekonomski rast od 3,5 odsto, a Evropska banka za obnovu i razvoj od 2,7 odsto.

“Ipak i ako se desi da rast bude 2,5 odsto, to će biti jedan blagi oporavak i mislim da su realne šanse da se to desi, ali preduslov je da vlasti profunkcionišu i da se posvete ekonomiji”, rekao je Kozarić”.

Guverner Centralne banke BiH nada se da će svi građani BiH u 2015. godini osjetiti određeni boljitak, iako se rast od 2,5 odsto neće vidjeti odmah.

On je istakao da ekonomija treba bude u prvom planu u BiH, gdje je nezaposlenost najveća u regionu i iznosi 27,5 odsto.

Prema njegovim riječima, BiH je zadužena 8,1 milijardu ili 28,9 odsto učešća u BDP-a.

Kozarić tvrdi da je bankarski sektor u BiH stabilan i visoko likvidan, ali da ima problem nekvalitetnih kredita koji su na nivou od 15,6 odsto.

On je ocijenio da će se 2014. pamtiti kao teška godina, možda i najteža poslijeratna u BiH i za ekonomiju i za građane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik