Pale cene goriva i lekova

Bez autora
Jan 07 2015

U prvim danima ove godine nastavljen je pad cene goriva, a od 10 do 62 odsto su pojeftinili i neki lekovi koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Prosečna cena benzina u Srbiji, preračunato po srednjem kursu NBS, iznosi 1,078 evra po litru, i to je ispod proseka 10 zemalja regiona, dok prosečna cena dizela iznosi 1,114 evra po litru, pokazala je nedeljna analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) koja je objavljena danas.I pored toga što proizvođači i uvoznici od 1. januara 2015. plaćaju za četiri dinara veću akcizu za svaki litar dizela, odnosno pet dinara za svaki kilogram tečnog naftnog gasa, maloprodajne cene ovih energenata nisu povećane...

U prvim danima ove godine nastavljen je pad cene goriva, a od 10 do 62 odsto su pojeftinili i neki lekovi koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Prosečna cena benzina u Srbiji, preračunato po srednjem kursu NBS, iznosi 1,078 evra po litru, i to je ispod proseka 10 zemalja regiona, dok prosečna cena dizela iznosi 1,114 evra po litru, pokazala je nedeljna analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) koja je objavljena danas.

I pored toga što proizvođači i uvoznici od 1. januara 2015. plaćaju za četiri dinara veću akcizu za svaki litar dizela, odnosno pet dinara za svaki kilogram tečnog naftnog gasa, maloprodajne cene ovih energenata nisu povećane.

Od 1. januara ove godine počela je i primena nove Liste lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a za skoro polovinu lekova sa te liste cene su snižene od 10 do 62 odsto.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je juče da nova Lista lekova, koja se primenjuje od početka ove godine, sadrži oko 250 novih lekova, uglavnom generičkih, čime je osiguranim licima omogućen širi obim prava u pogledu dostupnosti lekova od većeg broja različitih proizvođa, kao i dostupnosti potpuno novih lekova za lečenje Parkinsonove bolesti i shizofrenije.

"Za skoro polovinu od ukupnog broja lekova sa Liste lekova, cene lekova u ovoj godini su snižene i ta sniženja se kreću u rasponu od 10 do čak 62 odsto u odnosu na cene koje su važile u 2014. godini. Sniženi su lekovi u svim terapijskim grupama, tako da će primena ove Liste lekova dovesti do značajno manjeg izdvajanja finansijskih sredstava za lekove i od strane RFZO i od građana u 2015. godini", navodi se.

Cene su snižene nekim lekovima koji snižavaju povišen holesterol i koriste se u prevenciji infarkta, lekovima koji deluju kao antitrombolitici i koriste se u prevenciji infarkta, kao i cene lekova koji deluju kao inhibitori protonske pumpe, u terapiji peptičkog ulkusa i gastroezofagealne bolesti.

Snižene su i cene nekim lekovima koji se koriste u terapiji hipertenzije, lekova u terapiji teškog neuropatskog bola, lekovi u terapiji benigne hiperplazije prostate, antibiotika, antipsihotika, antidepresiva i lekovi u terapiji Alćajmerove bolesti.Niže su i cene lekova u terapiji bronhijalne astme, lekova u terapiji glaukoma i mnogi drugi lekovi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik