Više kredita, niže kamatne stope

Bez autora
Jan 07 2015

U Udruženju banaka Crne Gore (UBCG) očekuju rast kreditne aktivnosti ove godine i nastavak trenda blagog smanjenja aktivnih kamatnih stopa. Generalni sekretar UBCG, Mirko Radonjić, rekao je agenciji Mina-business da će kreditna aktivnost banaka rasti uz adekvatan i veći priliv novih kvalitetnih i zdravih biznis ideja i projekata koje će banke sigurno podržati. Na kraju oktobra prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite snižena je u odnosu na septembar 1,06 procentnih poena na 9,71 odsto, na šta je uticala velika konkurencija među bankama i uvažavanje preporuke Centralne banke (CBCG), kazao je Radonjić. On je dodao da je najava ulaska tri strane banke na crnogorsko tržište u ovoj godini dobra vijest, koja ukazuje da postoje značajni strani investitori koji procjenjuju da se na bankarskom tržištu Crne Gore može regularno i uspješno poslovati.

Više kredita, niže kamatne stopeU Udruženju banaka Crne Gore (UBCG) očekuju rast kreditne aktivnosti ove godine i nastavak trenda blagog smanjenja aktivnih kamatnih stopa.

Generalni sekretar UBCG, Mirko Radonjić, rekao je agenciji Mina-business da će kreditna aktivnost banaka rasti uz adekvatan i veći priliv novih kvalitetnih i zdravih biznis ideja i projekata koje će banke sigurno podržati.

"Na kraju oktobra prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite snižena je u odnosu na septembar 1,06 procentnih poena na 9,71 odsto, na šta je uticala velika konkurencija među bankama i uvažavanje preporuke Centralne banke (CBCG)", kazao je Radonjić.

On je dodao da je najava ulaska tri strane banke na crnogorsko tržište u ovoj godini dobra vijest, koja ukazuje da postoje značajni strani investitori koji procjenjuju da se na bankarskom tržištu Crne Gore može regularno i uspješno poslovati.

“Otvaranje novih banaka poboljšaće bankarsku ponudu, uvećaće raspoloživa kreditna sredstva, pojačaće konkurenciju i stvoriće povoljnije uslove za korisnike finansijskih usluga”, naveo je Radonjić.

On smatra da tržište treba da bude glavni regulator koji će odrediti potreban broj banaka koje će raditi u Crnoj Gori, uz prethodnu provjeru potrebne dokumentacije i dobijanja dozvole za rad od CBCG.

Radonjić je saopštio da je stanje u bankarskom sektoru u prošloj godini bilo stabilno, ali su se banke suočavale sa brojnim problemima, među kojima je najveći problem nekvalitetnih kredita.

“Stanje u bankarskom sektoru bilo je stabilno i to u kontinuitetu tokom čitave prošle godine, na šta posebno ukazuju parametri likvidnosti i solventnosti, koji su značajno iznad propisanog regulatornog nivoa”, rekao je Radonjić.

On je dodao da je bankarski sektor je na kraju trećeg kvartala ostvario pozitivan finansijski rezultat od 20,72 miliona EUR i izvjesno je da će takav biti za čitavu prošlu godinu.

Radonjić je podsjetio da podacima za treće tromjesečje nije obuhvaćena Lovćen banka, koja je u septembru počela da radi, dok je ostalih 11 ostvarilo dobit.

On je saopštio da se banke suočavaju sa brojnim problemima, a da su nekvalitetni krediti najveći.

“To nije problem koji je karakterističan samo za crnogorski bankarski sektor, već su sa njim suočeni i sektori u regionu i šire”, kazao je Radonjić.

Nekvalitetni krediti u Crnoj Gori na kraju oktobra su dostigli nivo od 16,46 odsto ukupnih i iznosili su 398,9 miliona EUR, što je u odnosu na kraj 2013. godine 5,7 odsto manje.

Prema riječima Radonjića, nekvalitetni krediti u Albaniji iznose 25 odsto ukupnih, u Srbiji 20,6 odsto, Mađarskoj 16,9 odsto, a Bosni i Hercegovini 15,47 odsto.

Radonjić očekuje da će se usvajanjem Predloga zakona o sporazumnom finansijskom restruktuiranju smanjiti, odnosno ublažiti problem nekvalitetnih kredita, ali da se neće potpuno riješiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik