Pirotska slobodna zona među 32 najuspešnije u svetu

Bez autora
Jan 08 2015

Slobodna zona u Pirotu prošle godine dobila je najveću stranu investiciju u Srbiji. Reč je o novoj fabrici francuskog "Mišlena", koji je ovde uložio fanastičnih 215 miliona evra i zaposlio oko 500 mladih radnika.Ovaj, ali i drugi pređašnji rezultati, pirotski zonu svrstali su u red najuspešnijih u Srbiji, ali i među tridesetak najboljih svetskih zona, napominje direktor Slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić.

Pirotska slobodna zona među 32 najuspešnije u svetuSlobodna zona u Pirotu prošle godine dobila je najveću stranu investiciju u Srbiji. Reč je o novoj fabrici francuskog "Mišlena", koji je ovde uložio fanastičnih 215 miliona evra i zaposlio oko 500 mladih radnika. Ovaj, ali i drugi pređašnji rezultati, pirotski zonu svrstali su u red najuspešnijih u Srbiji, ali i među tridesetak najboljih svetskih zona, napominje direktor Slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić.

- Naša i zrenjaninska slobodna zona su među 32 najuspešnije u svetu, procenio je ugledni ekonomski magazin "Fajnenšel tajms". Ovakvo priznanje je usledilo zbog mnogobrojnih pogodnosti investitorima, ali i zbog ukupnog doprinosa razvoju ovog vida poslovanja na svetskom nivou. Priznanje je najbolja preporuka budućim investitorima. Plan za ovu godinu je da pokrenemo investiciju od 12 miliona evra za izgradnju takozvanog intermodalnog terminala, a ta investicija bi se realizovala u saradnji sa pirotskom opštinom - najavljuje direktor Kostić, koji je inače i predsednik Regionalne privredne komore u Nišu. Ovaj značajan posao bi se realizovao uz pomoć evropskih fondova.

Ono što privlači investitore u Pirot je kompletno uređena infrastruktura na više od 115 hektara, ali i olakšice koje nudi lokalna vlast koja se odrekla svih prinadležnosti i komunalnih taksi po osnovu izgradnje objekata. Kostić naglašava da se ove godine, takođe, u saradnji sa lokalnom vlašću, planira proširenje teritorije Zone za još najmanje desetak hektara zemljišta, koje će takođe biti infratstrukturno opremljeno, odnosno, sa svim mogućim instalacijama.

Godina u koju smo zakoračili, smatra Kostić, biće godina promovisanja ovog načina poslovanja i zalaganja da država učini sve što je u njenoj moći da srpskim zonama omogući poslovanje, slično onom u nekim okolnim zemljama. Na tome se mora insistirati, da nam se ne bi dogodio još neki primer sa jednim nemačkim investitorom, koji je umesto u Srbiju, novac uložio u susednu Makedoniju, gde praktično nema nikakvih poreza.

Godišnji obrt 300 miliona evra

Obrt slobodne zone minulih godina je više od 300 miliona evra godišnje, a lavovski deo te sume realizuje francuska i svetska gumarska imerija "Mišlen". Istini za volju, ima i drugih preduzeća iz Bugarske, Turske, Grčke i ostalih balkanskih zemalja, ali su Francuzi okosnica celog sistema zone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik