Srbija i Hrvatska među 10 najgorih

Bez autora
Jan 08 2015

Svetska ekonomija u 2015. zabeležiće rast od 2,9 odsto, pospešena niskim cenama nafte na svetskom tržištu, prognozira Ekonomist intelidžens junit. Pad cena "crnog zlata" od 10 odsto rezultiraće globalnim ekonomskim rastom od 0,2 procentna poena, smatraju stručnjaci. Dok će lokomotivu rasta najbogatijih država predvoditi Sjedinjene Američke Države s rastom bruto domaćeg proizvoda od 3,3 odsto, Evropska unija i Japan će kaskati. Kineska privreda takođe će usporiti, i to na sedam odsto u 2015, a ne računajući Japan, Azija i Australija biće najbrže rastući regioni u svetu, predviđa EIU. Lestvicu najgorih privreda predvodi Sijera Leone zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi, s negativnom stopom većom od četiri odsto, sledi Makao (zbog pada prihoda od kockanja), Rusija (zbog sankcija i niskih cena nafte), Ekvatorijalna Gvineja, Venecuela, Ukrajina, Istočni Timor i Portoriko.

Srbija i Hrvatska među 10 najgorihSvetska ekonomija u 2015. zabeležiće rast od 2,9 odsto, pospešena niskim cenama nafte na svetskom tržištu, prognozira Ekonomist intelidžens junit.

Pad cena "crnog zlata" od 10 odsto rezultiraće globalnim ekonomskim rastom od 0,2 procentna poena, smatraju stručnjaci.

Dok će lokomotivu rasta najbogatijih država predvoditi Sjedinjene Američke Države s rastom bruto domaćeg proizvoda od 3,3 odsto, Evropska unija i Japan će kaskati.

Kineska privreda takođe će usporiti, i to na sedam odsto u 2015, a ne računajući Japan, Azija i Australija biće najbrže rastući regioni u svetu, predviđa EIU.

Lestvicu najgorih privreda predvodi Sijera Leone zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi, s negativnom stopom većom od četiri odsto, sledi Makao (zbog pada prihoda od kockanja), Rusija (zbog sankcija i niskih cena nafte), Ekvatorijalna Gvineja, Venecuela, Ukrajina, Istočni Timor i Portoriko.

Dok Zapadna Evropa raste prosečno 1,4 odsto, a Istočna Evropa zajedno s Rusijom jedan odsto, balkanske države Srbija i Hrvatska su deveta i deseta zemlja u svetu s najvećim padom BDP-a, navodi EIU.

Najveći privredni rast u ovoj godini imaće Papua Nova Gvineja od skoro 15 odsto, a zatim Turkmenistan, Kongo, Laos, Obala Slonovače, Mozambik, Tanzanija, Šri Lanka i Kambodža.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik