Kreditni rejting Srbije "B+"

Bez autora
Jan 12 2015

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je rejting agencija "Fitch Ratings" potvrdila kreditni rejting Srbije na "B+" sa stabilnim izgledima.U saopštenju se navodi da su zadržavanju rejtinga, prema oceni ove agencije, doprineli usvajanje mera fiskalne konsolidacije i strukturne reforme, kao i očekivano zaključenje sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali se konstatuje da je fiskalni deficit i dalje visok.

Kreditni rejting Srbije "B+"Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je rejting agencija "Fitch Ratings" potvrdila kreditni rejting Srbije na "B+" sa stabilnim izgledima.

U saopštenju se navodi da su zadržavanju rejtinga, prema oceni ove agencije, doprineli usvajanje mera fiskalne konsolidacije i strukturne reforme, kao i očekivano zaključenje sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali se konstatuje da je fiskalni deficit i dalje visok.

Ocenjuje se da je Srbija i dalje osetljiva na eksterne šokove, ali se navodi da će se kurs dinara stabilizovati u narednom periodu zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, sporazumu sa MMF-om, visokom nivou deviznih rezervi i spremnosti Narodne banke Srbije da ublažava kratkoročne oscilacije kursa.

"Fitch Ratings" očekuje da će mere fiskalne konsolidacije u kratkom roku negativno uticati na domaću tražnju, ali da će strukturne reforme doprineti rastu ekonomske aktivnosti u srednjem roku.

U srednjem roku očekuje se i nastavak postepenog smanjenja tekućeg deficita platnog bilansa, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik