Makroekonomski pokazatelji u BiH 2014.: Porasli depoziti i bruto devizne rezerve

Bez autora
Jan 12 2015

Bruto devizne rezerve Bosne i Hercegovine za deset mjeseci 2014. godine iznosile su 7,6 milijardi KM (oko 3,8 milijardi eura) i u odnosu na isto razdoblje godinu ranije zabilježeno je njihovo povećanje od 11,2 posto.Ukupni depoziti za deset mjeseci 2014. godine iznosili su 15,2 milijardi KM (oko 7,6 milijardi eura) i veći su za osam posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine.

Makroekonomski pokazatelji u BiH 2014.: Porasli depoziti i bruto devizne rezerveBruto devizne rezerve Bosne i Hercegovine za deset mjeseci 2014. godine iznosile su 7,6 milijardi KM (oko 3,8 milijardi eura) i u odnosu na isto razdoblje godinu ranije zabilježeno je njihovo povećanje od 11,2 posto. Ukupni depoziti za deset mjeseci 2014. godine iznosili su 15,2 milijardi KM (oko 7,6 milijardi eura) i veći su za osam posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, javlja Anadolija.

Ovo je navedeno u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar – oktobar 2014. godine, koju je na znanje primilo Vijeće ministara BiH na sjednici u Sarajevu. U informaciji se navodi da su kretanja u bh. ekonomiji u deset mjeseci 2014. godine bila pozitivnija, iako zaustavljena zbog poplava, u odnosu na godinu ranije.

"Međutim, zbog trendova koji ukazuju na skroman ekonomski rast u okruženju, vremenskih nepogoda koje su pogodile BiH i zemlje okruženja, blagog rasta industrijske proizvodnje u BiH te deflacije u BiH, potrebno je poduzeti mjere i aktivnosti koje će poboljšati stanje u ekonomiji BiH", navodi se u informaciji i dodaje da će Vijeće ministara poduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti na promociji i privlačenju investicija, podršci izvozu i zapošljavanju radi poboljšanja stanja u gospodarstvu u BiH.

Prema Informaciji, najznačajniji događaji koji su obilježili ekonomski rast su bili skroman opadajući rast u okruženju, postupno povećanje broja zaposlenih u BiH, loše vremenske prilike u prvom polugodištu, koje su kulminirale majskim poplavama, pad proizvodnje električne energije, pad izvoznih, te još veći pad uvoznih cijena, koji je doveo do deflacije.

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o implementaciji JICA projekta "Međunarodni turistički koridor Hercegovine i zaštita okoliša" za 2014. godinu.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će zajedno s nadležnim entitetskim ministarstvima aktivno sudjelovati u realizaciji planiranih aktivnosti projekta radi razvoja turizma u Hercegovini. U Informaciji se navodi da je u sklopu ovog projekta  osnovan "Turistički klaster Hercegovine" te da se sada razmatraju mogućnosti uspostave regionalnih povezničkih centara (RPC) u Hercegovini, i to na područjima Trebinja, Ljubinja, Stoca i Bune.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik