Svi uslovi za veću organsku proizvodnju

Bez autora
Jan 15 2015

Organska proizvodnja u Crnoj Gori ima sve preduslove za podizanje na veći nivo. Imamo propise usaglašene sa EU legislativom, zainteresovanost proizvođača izraženu kroz rast broja organskih proizvođača, kao i uslove da u toj oblasti učimo od najboljih, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, otvarajući edukativnu radionicu u Podgorici, na kojoj će sa proizvođačima razgovarati eksperti iz Francuske. Ivanović je pojasnio da će proizvođači imati priliku da čuju iskustva Francuske od direktorice Agencije za razvoj i promociju organske proizvodnje Elizabet Mersije, kao i predstavnika francuskog ministarstva poljoprivrede. Prenos znanja i iskustva Francuske u razvoju organske proizvodnje proizvod je sporazuma koji je potpisan između crnogorskog Ministarstva i francuske agencije, prilikom prve zvanične posjete ministra Ivanovića ministru Le Folu.

Svi uslovi za veću organsku proizvodnjuOrganska proizvodnja u Crnoj Gori ima sve preduslove za podizanje na veći nivo. Imamo propise usaglašene sa EU legislativom, zainteresovanost proizvođača izraženu kroz rast broja organskih proizvođača, kao i uslove da u toj oblasti učimo od najboljih, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, otvarajući edukativnu radionicu u Podgorici, na kojoj će sa proizvođačima razgovarati eksperti iz Francuske.

Ivanović je pojasnio da će proizvođači imati priliku da čuju iskustva Francuske od direktorice Agencije za razvoj i promociju organske proizvodnje Elizabet Mersije, kao i predstavnika francuskog ministarstva poljoprivrede. Prenos znanja i iskustva Francuske u razvoju organske proizvodnje proizvod je sporazuma koji je potpisan između crnogorskog Ministarstva i francuske agencije, prilikom prve zvanične posjete ministra Ivanovića ministru Le Folu.

„Tada sam bio prijatno iznenađen činjenicom, koju sam više puta ponavljao, a to je da lanac organske poljoprivrede u Francuskoj od proizvodnje, prerade, pakovanja do prodaje zapošljava 50 hiljada ljudi manje od ukupne ekonomija Crne Gore, a stvara 500 miliona eura više, nego ukupna ekonomija Crne Gore. To pokazuje potencijale razvoja organske proizvodnje, a čini mi se da je u međuvremenu sazrela, makar jednim dijelom, svijest u Crnoj Gori u kom pravcu  možemo dalje da razvijamo poljoprivrednu proizvodnju“, ocijenio je Ivanović.

Podsjećajući da je i ranije bilo projekata u cilju unaprjeđenja razvoja organske proizvodnje, Ivanović je kazao da se Crna Gora nalazi u novoj fazi procesa. „Imajući u vidu veliko interesovanje danas prisutnih na radionici, čini mi se da imamo priliku da podignemo organsku proizvodnju na sljedeći nivo“, kazao je ministar Ivanović.

Ministar je naveo da u registru organskih  poljoprivrednih proizvođača postoji 169 proizvođača, od kojih 30 imaju sertifikat: 26 organski, a četiri za prelazni period. Dominira biljna proizvodnja i svega tri proizvođača su iz stočarske.

Prema posljednjim podacima, pod biljnom organskom proizvodnjom je 409 hektara, uglavnom voćarskom i ratarskom, manje povrtlarskom.

„Posebno mislimo da postoji mogućnost za razvoj organskog pčelarstva, kao i ljekovitog i aromatičnog bilja. Da smo na dobrom putu pokazuje interesovanje korisnika za ove mjere podrške, jer su one duplirane u odnosu na predviđene u agrobudžetu“, kazao je Ivanović, najavljujući da će plantažnom uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja u ovoj godini biti posvećena još veća pažnja.

U normativnom dijelu, podsjetio je da je Zakon o organskoj proizvodnji donijet 2013. godine i da je usaglašen sa EU legislativom, kao i da je tokom prethodne godine donijet veći broj podzakonskih akata. „Sada nemamo nikakvih nerazumijevanja sa EK ili nekom od članica EU u legilsativnom dijelu i očekujem da ćemo negdje 2018 nastaviti sa usaglašavanjem. Imamo administrativni sporazum sa Agencijom za razvoj i promociju organske poljoprivrede  Francuske, imamo priprodne potencijale za razvoj ove oblasti, što znači da su svi potencijalni izgovori eliminisani. Preostaje da se radi kvalitetnije i više, da se bolje organizujemo i da se fokusiramo na dugoročni interes proizvođača a to je prodajno tržište. Upravo u tom dijelu iskustva Francuske su veoma dragocjena, posebno u dijelu razvoja sektora u smislu pakovanja brendiranja, promocije i zajedničkog nastupa na tržištima“, ocijenio je Ivanović.

Direktorica agencije iz Francuske Elizabet Mersije pozvala je crnogorske organske proizvođače da radionicu shvate kao dijalog, jer će kroz razgovor najbolje razumjeti francuska saznanja i praksu. „Razgovaraćemo o načinu organizacije proizvođača u Francuskoj, kao i lanaca od korisnika do proizvođača. Predstavićemo više modela koje smo davali i našim poljoprivrednicima, kako bi ih osnažili u aktivnostima“, kazala je Mersije, ističući da je za dalji razvoj organske proizvodnje u Crnoj Gori jedna od suštinskih vrijednosti postojanje zakonodavnog okvira usklađenog sa EU standardima.

Objašnjavajući domete francuske organske poljoprivrede, Mersije je kazala da je u periodu od  2007. do 2012. udvostručen broj onih koji su u sistemu organske proizvodnje: da trenutno ima 26 hiljada proizvođača, 13 hiljada prerađivača, 6 hiljada distributera i tržište koje je u konstatnom rastu.

Mersije je ocijenila da je Crna Gora tek u početku razvoja organske poljoprivrede, da potencijali nesumnjivo postoje, da resorno ministarstvo radi na razvoju tog sektora, ali da je za dalji razvoj potrebno učešće i ostalih institucija u sistemu, kao i ekonomskog sektora.

Na radionici u Podgorici biće predstavljeno i iskustvo Hrvatske u ovoj oblasti. Predstavnica hrvatskog Ministarstva poljoprivrede Darija Musulin posebno je istakla važnost udruživanja proizvođača za bolji nastup na tržištu organskih proizvoda. Ona je istakla da proizvođači treba da teže dobijanju sertifikata, kao garancije za potrošače i mogućnosti ostvarivanja bolje cijene.

Ona je kazala da je u Hrvatskoj, zemlji koja je 2011. Ostvarila značajan rast potrošnje ovih proizvoda, organski proizvođači već ostvaruju u trgovinama cijene veće za 30 do 50 odsto, u odnosu na konvencionalne. „Proizvođači u Crnoj Gori bi trebalo da rade intenzivinije na brediranju proizv, a u tome im treba pomoć ostalih institucija, savjetodavnih službi, fakulteta agencija“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik