EBRD lane povećao ulaganja u Srbiju za 29 miliona evra

Bez autora
Jan 15 2015

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u 2014. zabeležila rast investicija od 4,7 odsto, na 8,853 milijardi evra, a povećala je i ulaganja u Srbiju na 453 miliona evra u odnosu na 424 miliona godinu dana ranije. Kao glavne razloge povećanja investicija EBRD navodi pojačanu tražnju privreda u tranziciji, koja je povezana sa posledicama napetosti u odnosima Ukrajine i Rusije, izostanak oporavka u evrozoni i previranja na svetskim tržištima pred kraj godine. Upravo ti faktori su pritisli i neto dobit banke u prošloj godini, pri čemu u EBRD-u posebno izdvajaju oštar pad privredne aktivnosti u Ukrajini i pad kursa rublje. Većina ostalih ulaganja i dalje generiše stabilne kamate, pa je banka ponovo zabeležila veliku dobit u 2014, navodi se u saopštenju, ali iznos nije objavljen.

EBRD lane povećao ulaganja u Srbiju za 29 miliona evraEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u 2014. zabeležila rast investicija od 4,7 odsto, na 8,853 milijardi evra, a povećala je i ulaganja u Srbiju na 453 miliona evra u odnosu na 424 miliona godinu dana ranije, objavljeno je danas na sajtu EBRD.

Kao glavne razloge povećanja investicija EBRD navodi pojačanu tražnju privreda u tranziciji, koja je povezana sa posledicama napetosti u odnosima Ukrajine i Rusije, izostanak oporavka u evrozoni i previranja na svetskim tržištima pred kraj godine.

Upravo ti faktori su pritisli i neto dobit banke u prošloj godini, pri čemu u EBRD-u posebno izdvajaju oštar pad privredne aktivnosti u Ukrajini i pad kursa rublje. Većina ostalih ulaganja i dalje generiše stabilne kamate, pa je banka ponovo zabeležila veliku dobit u 2014, navodi se u saopštenju, ali iznos nije objavljen.

U EBRD-u očekuju da će tražnja privreda u tranziciji za ulaganjima ostati snažna i u ovoj godini, na nivou prošlogodišnje tražnje.

Među pojedinačnim zemljama, najveći iznos EBRD je lani plasirao u Turskoj, 1,4 milijarde evra, u odnosu na 920 miliona 2013. Sledi Ukrajina sa 1,2 milijarde evra, u odnosu na 798 milona evra uloženih godinu ranije.

Najviše su smanjena ulaganja EBRD-a u Rusiju, sa 1,8 milijardi na 608 miliona evra, budući da su deoničari banke prošlog jula doneli odluku da do daljeg ne razmatraju nove projekte u toj zemlji.

Kada je reč o regionima, banka je najveći iznos, od 1,68 milijardi evra, uložila u jugoistočnu Europu, koja obuhvata Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru, Rumuniju i Srbiju.

U Albaniji je banka lani smanjila investicije na 119 miliona evra sa 138 miliona u 2013, a takođe je oštro skresala ulaganja u BiH, sa 208 miliona na 68 miliona evra.

EBRD je u Bugarsku 2014. godine uložila 83 miliona naspram 197 miliona prethodne godine, dok je u Makedoniji povećala investicije sa 74 miliona na 252 miliona evra.

Veća sredstva za 84 miliona evra lani je od EBRD-a dobila Rumunija (592 miliona evra) a Srbija za 29 miliona, ukupno 453 miliona evra, dok je Crna Gora dobila tri miliona manje - 75 miliona evra.

U Hrvatsku je EBRD prošle godine uložila ukupno 298 miliona evra, u odnosu na 288 miliona 2013, pokazuju tabelarni podaci banke.

U cilju podrške ekonomskom oporavku, banka je, kako se dodaje, prošle godine potpisala sporazume sa vlastima Srbije, Moldavije i Albanije za poboljšanje investicione klime i upravljanje standardima, pored pokretanja antikorupcijske inicijative u Ukrajini.

Iza regiona jugoistočne Evrope, po visini investicija EBRD-a u 2014. sledi srednja Evropa i Baltik, i region južnog i istočnog Mediterana, oba sa po 1,07 milijardi evra.

U pogledu sektora, EBRD je u prošle godine najviše ulagao u finansijske institucije, 2,7 milijardi evra, zatim u industriju, trgovinu i agrobiznis, 2,3 milijarde evra, u infrastrukturu dve milijarde i energetiku 1,6 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik