Kroz mere štednje budžet poljoprivrede najmanje umanjen

Bez autora
Jan 15 2015

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević-Bošković kaže da je istina da je ove godine agrarni budžet manji nego ranije, te da je to deo sveobuhvatnih mera štednje koje je preduzela Vlada Srbije, ali je poljoprivreda u svemu tome ipak najbolje prošla. U kontekstu sveobuhvatnih mera štednje, poljoprivreda nije mogla da bude zaobiđena. Ipak, mi smo uspeli da obezbedimo subvencije za 95 odsto dosadašnjih korisnika. Za ovih pet odsto koji imaju više od 20 hektara obradivog zemljišta po gazdinstvu, potrudićemo se da dobiju podršku iz nekih drugih izvora. Subvencije se dodeljuju onima malima, slabijima poljoprivrednim proizvođačima kojima je potrebna podrška da ojačaju, rekla je ministar poljoprivrede.

Kroz mere štednje budžet poljoprivrede najmanje umanjenMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević-Bošković kaže da je istina da je ove godine agrarni budžet manji nego ranije, te da je to deo sveobuhvatnih mera štednje koje je preduzela Vlada Srbije, ali je poljoprivreda u svemu tome ipak najbolje prošla.

U kontekstu sveobuhvatnih mera štednje, poljoprivreda nije mogla da bude zaobiđena. Ipak, mi smo uspeli da obezbedimo subvencije za 95 odsto dosadašnjih korisnika. Za ovih pet odsto koji imaju više od 20 hektara obradivog zemljišta po gazdinstvu, potrudićemo se da dobiju podršku iz nekih drugih izvora. Subvencije se dodeljuju onima malima, slabijima poljoprivrednim proizvođačima kojima je potrebna podrška da ojačaju, rekla je ministar poljoprivrede u emisiji „Jedan na jedan“ Radio-televizije Vojvodine.

On kaže da je ove godine pripremljen jedan agrarni budžet koji treba da se raspodeli korisnicima.

Morali smo da vidimo gde se najviše davalo i kakvi su efekti ranijih davanja. Najviše se davalo za ratarsku proizvodnju, ali nije došlo do povećanja stočnog fonda, iako se to očekivalo. Mi u Srbiji moramo da uvažimo sve naše specifičnosti. I Vojvodinu i centralnu Srbiju, i male i velike poljoprivrednike, kaže Bogosavljević-Bošković.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da veliki poljoprivredni proizvođači koji obrađuju više od 20 hektara zemlje, imaju više od 80 odsto ukupnog obradivog zemljišta u Srbiji, ona kaže da ministarstvo takve usmeravaju da koriste povoljne kredite i sredstva iz predpristupnih fondova.

Oni su veliki i oni to mogu. Ovima malima je pomoć potrebnija, jer takvih je 350.000 gazdinstava, neka svako ima četiri člana porodice, to je veliki broj ljudi, rekla je ministar Bogosavljević-Bošković.

Ja kao ministar naravno da želim više. Bila bih najsrećnija kada bih mogla da povećam subvencije svima. Ali to prosto nije moguće. Poljoprivredu ne možemo da posmatramo odvojeno od drugih segmenata društva. To je jedan sistem i tako se treba posmatrati. Za poljoprivredu je ova Vlada imala najviše sluha i ovo je jedan minimum kada je reč o smanjenju agrarnog budžeta. Svakako ćemo učiniti sve da i oni koji su ostali bez subvencija dobiju neku vrstu pomoći i podrške, istakla je Bogosavljević-Bošković.

Ona je istakla da će i ove godine biti obezbeđene premije za mleko kako je to bilo ranije.

Treba reći da nismo zadovoljni smanjenjem broja životinja, pa time i broja krava. Zabrinuti smo jer je duži niz godina prisutna tendencija smanjenja broja krava i to bi moglo da ugrozi našu proizvodnju mleka. Svesni smo da je taj sektor veoma osetljiv i zbog toga neće nikakva prenagljena odluka biti doneta. Dakle, ostaje premija od sedam dinara po litri mleka, navela je ministar.

Bogosavljević-Bošković kaže da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pažljivo prati šta se dešava kada je reč o uvozu mleka iz Evropske unije po nižim cenama.

Za sada nema nikakvih poremećaja na našem tržištu, ali smo i zabrinuti i pratimo da li će ipak do toga doći. Zato smo spremni da donesemo određene mere kako bismo zaštitili naše mlekare. Kada se radi o kupcima, uvek ih pozivam da kupuju naše proizvode, i uverena sam da su naši proizvodi bolji od evropskih, pa i mleko, ocenila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik