Počela finansijska konsolidacija firmi u FBiH

Bez autora
Jan 18 2015

Pokretanje postupka finansijske konsolidacije Vlada Federacije BiH, između ostalih, odobrila je privrednim društvima Konfekcija Borac iz Travnika, Olimpu iz Gračanice, Mapexu iz Maglaja, te Heliosu iz Banovića.Postupak u Borcu, prema odluci Vlade, ne može trajati duže od tri godine, a obuhvata izmirenje dugovanja nastalih od 30. septembra 2013. u ukupnom iznosu od 24.898.076 KM, koja su nastala po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, poreza (s kamatama) - isključujući porez na dodanu vrijednost, isporučenu vodu i struju, dugovanja prema dobavljačima za isporučene robe i usluge i dugovanja prema zaposlenicima.

Počela finansijska konsolidacija firmi u FBiHPokretanje postupka finansijske konsolidacije Vlada Federacije BiH, između ostalih, odobrila je privrednim društvima Konfekcija Borac iz Travnika, Olimpu iz Gračanice, Mapexu iz Maglaja, te Heliosu iz Banovića.

Oporavak

Postupak u Borcu, prema odluci Vlade, ne može trajati duže od tri godine, a obuhvata izmirenje dugovanja nastalih od 30. septembra 2013. u ukupnom iznosu od 24.898.076 KM, koja su nastala po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, poreza (s kamatama) - isključujući porez na dodanu vrijednost, isporučenu vodu i struju, dugovanja prema dobavljačima za isporučene robe i usluge i dugovanja prema zaposlenicima.

Kako su nam kazali iz Borca, postupak finansijske konsolidacije mnogo će im pomoći u oporavku preduzeća, ali još ima nekih stvari koje nisu riješili, te će nam više informacija dati tek nakon što i to završe.

Finansijska konsolidacija Mapexa odobrena je s ciljem osiguranja likvidnosti poslovanja i obuhvata izmirenje dugovanja na teret kapitala društva na osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, u iznosu od 207.728 KM i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, u iznosu od 11.621 KM.

Nefud Smajlagić, direktor Mapexa, kazao je za Oslobođenje kako su tražili da im se odobri konsolidacija za još neke dugove, kao što je kredit Zavoda za zapošljavanje koji su uzeli prije nekoliko godina, a koji ne mogu vratiti, međutim to im nije odobreno, kao ni koncesija za vodu Zeničko-dobojskog kantona.

Dugovanja

- Ova odluka će nam mnogo pomoći, naročito poslije poplava, da kreiramo neke svoje razvojne planove u budućnosti. Mi smo ovo očekivali puno prije, ova aktivnost se nažalost vodi 4-5 godina, ali nadamo se da će institucije, koje će kroz dioničarstvo ući u suvlasništvo s Mapexom, biti zainteresovane da firma ide naprijed, kazao je Smajlagić.

Preduzeće Olimp iz Gračanice tražilo je finansijsku konsolidaciju za izmirenje dugova Zavodu za zdravstveno osiguranje i za osiguranje od nezaposlenosti i u tom pogledu će, kako su nam kazali iz ovog preduzeća, doći do prebijanja međusobnih obaveza, s obzirom na to da Olimp kod Zavoda za zdravstveno osiguranje ima potraživanja po osnovu refundacija preko 600.000 KM.

- Zbog obaveza koje smo imali nismo mogli refundirati ništa, a zaračunavane su nam zatezne kamate, što nam je predstavljalo veliki teret. Mi već dugo ispunjavamo svoje obaveze, ali ne možemo refundirati sve zahtjeve, svake godine imamo po 7-8 zahtjeva za refundaciju, kazali su iz Olimpa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik