Kako zaštititi građane od podivljalog franka

Bez autora
Jan 18 2015

Država treba da kurs franka fiksira na nivou od oko 102 dinara, ili da omogući klijentima da zajam u francima konvertuju u evre prema kursu koji je važio na dan isplate kredita, kaže Dejan Gavrilović iz udruženja korisnika bankarskih usluga "Efektiva". Država mora da se oglasi i zaštiti građane od skoka franka, ističe Gavrilović. Dejan Gavrilović je rekao da je rata građanima koji otplaćuju kredit u francima porasla preko noći i da se mora pronaći optimalno rešenje i za građane i banke. Rata je porasla preko noći. Na primer polovinom 2008. godine rata je bila 20 hiljada, početkom ove godine 40, a danas već 46 hiljada dinara, objašnjava Gavrilović. Ističe da je udruženje "Efektiva" predložilo da bi neka od rešenja mogla biti ili da se zamrzne kurs franka ili da se već postojeći krediti konvertuju u evro prema kursu na dan kada je kredit podignut, a da se potom nastavi redovan tok otplate.

Kako zaštititi građane od podivljalog frankaDržava treba da kurs franka fiksira na nivou od oko 102 dinara, ili da omogući klijentima da zajam u francima konvertuju u evre prema kursu koji je važio na dan isplate kredita, kaže za RTS Dejan Gavrilović iz udruženja korisnika bankarskih usluga "Efektiva". Država mora da se oglasi i zaštiti građane od skoka franka, ističe Gavrilović.

Dejan Gavrilović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je rata građanima koji otplaćuju kredit u francima porasla preko noći i da se mora pronaći optimalno rešenje i za građane i banke.

"Rata je porasla preko noći. Na primer polovinom 2008. godine rata je bila 20 hiljada, početkom ove godine 40, a danas već 46 hiljada dinara", objašnjava Gavrilović.

Ističe da je udruženje "Efektiva" predložilo da bi neka od rešenja mogla biti ili da se zamrzne kurs franka ili da se već postojeći krediti konvertuju u evro prema kursu na dan kada je kredit podignut, a da se potom nastavi redovan tok otplate.

Na pitanje da li je već stigao odgovor na predlog udruženja, Gavrilović kaže da odgovor nadležnih još uvek nije dobio.

Dodaje da očekuje da će početkom sledeće nedelje uspeti da pronađu rešenje za oko 20.000 porodica koje otplaćuju ratu kredita u francima.

Gavrilović podseća da su i 2011. građani koji otplaćuju kredit u francima imali problema zbog naglog skoka te valute, i dodaje kako je sada situacija drugačija zbog sveukupne promene u društvu i smanjenja plata.

Na pitanje da li bi umesto mera koje "Efektiva" predlaže, produženje roka otplate krediti rešilo probem, Gavrilović odgovara odrično.

"Ako imate rok otplate kredita još dve godine i produžite još godinu dana, to nije toliki problem. Ali kada imate da plaćate još 25 godina, produženje nije moguće zbog godina života, a rata bi se smanjila za na primer hiljadu dinara", navodi Gavrilović.

Ističe da banke u svakom slučaju, predlogom "Efektive" ne bi bile na gubitku.

Gavrilović podseća kako su u susednoj Hrvatskoj građani već održali sastanak sa ministrom finansija i da se već oglasio premijer Milanović.

Napominje kako očekuje i da naši državni organi neće ostati nemi, najpre, kako kaže, na vapaje onih koji otplaćuju kredit u švajcarskim francima, i da će se za njih uskoro pronaći neko rešenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik