"Bakinu tajnu" kupuje Soko Štark

Bez autora
Jan 19 2015

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je Soko Štarku, konditorskoj kompaniji multinacionalne Atlantik grupe, da formalno preuzme prehrambenu firmu Fudlend. Kako se navodi u rešenju koje se objavljeno na sajtu KZK, koncentracija koja će nastati spajanjem te dve prehrambene kompanije "ne dovodi do značajnog sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja konkurencije na srpskom nacionalnom tržištu ili njegovom delu, a naročito do stvaranja ili jačanja dominantnog položaja". Komisija je to ocenila na osnovu analize tržišta proizvodnje i prodaje proizvoda od paprike (ajvar, zimnica i slično), tržišta proizvodnje i prodaje džemova, pekmeza i drugih voćnih namaza i tržišta proizvodnje i prodaje slatka i voćnih sokova i sirupa. Navodi se da je Soko Štark morao da prijavi koncentraciju jer je vlasnik te beogradske kompanije Atlantik grupa u 2013, poslovnoj godini koja prethodi godini prijave koncentracije, ostvarila ukupne prihode koji višestruko nadmašuju propisane finansijske pragove koji predstavljaju uslov za postojanje obaveze prijave koncentracije.

"Bakinu tajnu" kupuje Soko ŠtarkKomisija za zaštitu konkurencije odobrila je Soko Štarku, konditorskoj kompaniji multinacionalne Atlantik grupe, da formalno preuzme prehrambenu firmu Fudlend.

Kako se navodi u rešenju koje se objavljeno na sajtu KZK, koncentracija koja će nastati spajanjem te dve prehrambene kompanije "ne dovodi do značajnog sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja konkurencije na srpskom nacionalnom tržištu ili njegovom delu, a naročito do stvaranja ili jačanja dominantnog položaja".

Komisija je to ocenila na osnovu analize tržišta proizvodnje i prodaje proizvoda od paprike (ajvar, zimnica i slično), tržišta proizvodnje i prodaje džemova, pekmeza i drugih voćnih namaza i tržišta proizvodnje i prodaje slatka i voćnih sokova i sirupa.

Navodi se da je Soko Štark morao da prijavi koncentraciju jer je vlasnik te beogradske kompanije Atlantik grupa u 2013, poslovnoj godini koja prethodi godini prijave koncentracije, ostvarila ukupne prihode koji višestruko nadmašuju propisane finansijske pragove koji predstavljaju uslov za postojanje obaveze prijave koncentracije.

Atlantik grupa je 12. novembra 2014. potpisala ugovor o stopostotnom preuzimanju kompanije Fudlend sa sedištem u Beogradu i proizvodnim pogonima u podnožju Kopaonika, koja je poznata po brendu "bakina tajna".

Asortiman Fudlenda prisutan je u više od 20 zemalja, a oko trećine ukupne proizvodnje izvozi se na tržišta izvan regiona (zapadnoevropsko, američko, australijsko, rusko, japansko).

Atlantik grupa, sa sedištem u Zagrebu, aktivna je i prisutne na više od 30 nacionalnih tržišta širom sveta. U svom poslovanju objedinjuje proizvodnju, distribuciju i prodaju širokog asortimana proizvoda iz segmenta robe široke potrošnje.

Ta grupacija u Srbiji, pored Soko Štarka, poseduje i firme Grand prom, Palanački kiseljak i Multivita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik