Poslodavcima novčane kazne, ali i zabrane rada

Bez autora
Jan 19 2015

Porezna uprava FBiH u suradnji s inspektorima krenula je u projekt pojačane kontrole uplate doprinosa. Federalni zavod MIO već neko vrijeme apelira na Poreznu upravu FBiH da se pojača kontrola ove vrste kako bi se poslodavce na neki način prisililo da uz plaće djelatnicima uplaćuju i doprinose.Dugovanja prema poreznoj upravi FBiH su ogromna, a doprinose zaposlenicima ne uplaćuje ni određen broj općina i županija. Samim tim smanjuje se i iznos sredstava u proračunu Zavoda MIO, te isplata mirovina svaki mjesec traje sve duže.

Poslodavcima novčane kazne, ali i zabrane radaPorezna uprava FBiH u suradnji s inspektorima krenula je u projekt pojačane kontrole uplate doprinosa. Federalni zavod MIO već neko vrijeme apelira na Poreznu upravu FBiH da se pojača kontrola ove vrste kako bi se poslodavce na neki način prisililo da uz plaće djelatnicima uplaćuju i doprinose.

Dugovanja prema poreznoj upravi FBiH su ogromna, a doprinose zaposlenicima ne uplaćuje ni određen broj općina i županija. Samim tim smanjuje se i iznos sredstava u proračunu Zavoda MIO, te isplata mirovina svaki mjesec traje sve duže.

Porezna uprava Federacije BiH je uputila obavijest osiguranim osobama - subjektima upisa u Jedinstveni sustav registracije kontrole i naplate doprinosa da u poreznim ispostavama mogu izvršiti provjeru uplate doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti koje je poslodavac obveznik uplate doprinosa dužan uplatiti prilikom isplate plaće. Na zahtjev osiguranih osoba - zaposlenika Porezna uprava Federacije BiH izdat će potvrdu o uplaćenim doprinosima.

Sve informacije i saznanja da poslodavci vrše isplatu neto plaće “na ruke” bez obračuna i uplate poreza i doprinosa, kao i druge oblike nepoštovanja poreznih zakona građani mogu prijaviti Poreznoj upravi FBiH pozivom na besplatan broj 08 00 20 333, ili dostaviti e-mailom: primjedbe@fpu.gov.ba.

“Pojačane aktivnosti kontrole obračuna i uplate poreza i doprinosa na plaće i iz plaća provode se na području FBiH, a inspekcijskim nadzorom obuhvaćeni su porezni obveznici odabrani iz baze podataka Porezne uprave FBiH koji su isplatili plaće, a nisu uplatili doprinose i oni koji nisu podnijeli specifikaciju uz isplatu plaća zaposlenika u radnom odnosu kod pravnih i fizičkih osoba”, navode iz Porezne uprave FBiH.

Dodaju kako je cilj ove akcije povećanje financijske discipline i prikupljanje prihoda za izvanproračunske fondove. Zbog toga se upozoravaju poslodavci koji imaju dugovanja po osnovi poreza na dohodak i doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti da uplate svoje obveze kako bi izbjegli izricanje novčanih sankcija i obračun zateznih kamata koje dnevno iznose 0,04% zbog nepravodobnog plaćanja javnih prihoda. Iz Porezne uprave FBiH podsjećaju da su Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima propisane novčane kazne koje se kreću od 1000 KM do 5000 KM za prekršaj ako poslodavac ne uplati doprinose istodobno s isplatom plaće, a najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je plaća dospjela za isplatu. Obveznik plaćanja doprinosa kaznit će se za prekršaj počinjen prvi put, a za prekršaj počinjen drugi put uz novčanu kaznu, može mu se izreći i mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju do jedne godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik