"Švajcarci" kao noćna mora

Bez autora
Jan 21 2015

Dok će građanima koji su se zadužili u švajcarskim francima, ovog meseca rate biti veće za petinu nego prošlog zbog jačanja švajcarca, bankari i dalje nemaju jedinstven predlog za lakšu otplatu kredita. Rešenje će se tražiti u petak na sastanku u Udruženju banaka, a Narodna banka sastanke sa bankarima i udruženjima građana najavljuje za sledeću nedelju. Kako da se švajcarsko klupko rasplete u Srbiji, taj odgovor čeka oko 22.000 građana koji su zaduženi u francima. Među njima i Aleksandar Eraković. Voleo bih da se kredit konvertuje u neku drugu valutu, evro, dinar, da se pronađe rešenje koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, kaže građanin Aleksandar Eraković. Najveći broj kredita u švajcarcima uzet je između 2006. i 2008, kada je kamata bila znatno povoljnija nego za pozajmice u evrima.

"Švajcarci" kao noćna moraDok će građanima koji su se zadužili u švajcarskim francima, ovog meseca rate biti veće za petinu nego prošlog zbog jačanja švajcarca, bankari i dalje nemaju jedinstven predlog za lakšu otplatu kredita. Rešenje će se tražiti u petak na sastanku u Udruženju banaka, a Narodna banka sastanke sa bankarima i udruženjima građana najavljuje za sledeću nedelju.

Kako da se švajcarsko klupko rasplete u Srbiji, taj odgovor čeka oko 22.000 građana koji su zaduženi u francima. Među njima i Aleksandar Eraković.

"Voleo bih da se kredit konvertuje u neku drugu valutu, evro, dinar, da se pronađe rešenje koje bi bilo prihvatljivo za obe strane", kaže građanin Aleksandar Eraković.

Najveći broj kredita u švajcarcima uzet je između 2006. i 2008, kada je kamata bila znatno povoljnija nego za pozajmice u evrima.

"Uzeli smo kredit pre šest i po godina, to je tada bilo 179.000 švajcaraca, a rata nam je bila 42.000 dinara, sada je više od 80.000 dinara. To više ne može da se izdrži", ističe Eraković.

Da razmotre situaciju, analiziraju je i daju predloge, to se očekuje od sastanka bankara u petak. Šta bi jedan bankar uradio na mestu zaduženog građanina?

"Ja bih se odlučio da pretvorim svoj kredit u evre. Tražio bih od banke da mi pomogne ili sa povoljnijim kursom ili da mi smanji kamate i produži rok otplate. Znam da su banke u debelom minusu u kreditima u švajcarcima, teško je od nekog tražiti da bude u još većem minusu, ali neka podela, da malo smanje kamatnu stopu to može biti prvi korak", objašnjava predsednik Izvršnog odbora "Erste banke" Slavko Carić.

Prvi korak bankara čeka NBS, da bi napravila drugi.

"Prikupljamo informacije i analiziramo reagovanja nadležnih na nagli rast franka u drugim zemljama i otvoreni smo za sagledavanje svega što je dobro i primenljivo iz iskustva drugih. Međutim, mora se imati u vidu da su svaka zemlja i okolnosti u njoj različite i da se rešenja ne mogu prepisivati", navodi se u saopštenju NBS.

Situacija zapletena u Švajcarskoj, u Evropi se raspliće različito. Iako kredite u francima ima oko pola miliona Poljaka, tamošnja centralna banka kurs neće fiksirati, jer bi to, kažu, bila povreda ugovora i betoniranje gubitaka.

"Klijenti su prihvatili rizik promene vrednosti valute, a banke promenu vrednosti kamatne stope i to je fer dogovor", kaže ministar finansija Poljske Mateuš Ščurek.

Mađarska vlada je omogućila dužnicima da kredite u stranim valutama pretvore u kredite u domaćoj valuti po povoljnom kursu. A švajcarac će narednih godinu dana u Hrvatskoj vredeti 0.83 eura, odluka je Vlade u Zagrebu.

"To je Vladina odluka za koju mnogi smatraju da je protivustavna i verovatno je da će banke podići ustabnu tužbu ne samo u Hrvatskoj nego i u Strazburu. Sama Vlada se nalazi u predizbornoj godini pa je brzo reagovala tražeći naklonost biračkog tela", kaže ekonomista iz Zagreba Damir Novotini. 

Po podacima NBS, ukupni krediti vezani za franak iznose milijardu i 100 miliona franaka,a najveći deo se odnosi na stanovništvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik