Jedino se štampane knjige ne predaju novim tehnologijama

Bez autora
Jan 21 2015

Mobilni novčanik još neće zameniti tradicionalni, mada će ove godine plaćanja mobilnim telefonom skočiti čak hiljadu odsto, ali će zato štampane knjige i u 2015. godini odneti ubedljivu pobedu nad elektronskim.Prema 14. izdanju "Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT)" revizorsko-konsultantske kuće Dilojt (Deloitte), u ovoj godini će plaćanje pametnim telefonima u radnjama prvi put dostići rast veći od 1.000 odsto u odnosu na prethodnu godinu i označiti zaokret ka sve većoj uporabi pametnih telefona za plaćanje.

Jedino se štampane knjige ne predaju novim tehnologijamaMobilni novčanik još neće zameniti tradicionalni, mada će ove godine plaćanja mobilnim telefonom skočiti čak hiljadu odsto, ali će zato štampane knjige i u 2015. godini odneti ubedljivu pobedu nad elektronskim.

Prema 14. izdanju "Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT)" revizorsko-konsultantske kuće Dilojt (Deloitte), u ovoj godini će plaćanje pametnim telefonima u radnjama prvi put dostići rast veći od 1.000 odsto u odnosu na prethodnu godinu i označiti zaokret ka sve većoj uporabi pametnih telefona za plaćanje.

Partner u Dilojtu Žarko Mijović napominje da se u Srbiji pametni telefoni već koriste za proveru stanja na računima, prenos sredstava i onlajn transakcije, ali plaćanje putem mobilnog još nije dominantno.

Predviđa se da će tržište nove kupovine pametnih telefona u svetu prvi put premašiti brojku od jedne milijarde. U 2015. godini biće prodato 1,35 milijardi pametnih telefona, ali više od milijarde biće obnova - kupovina novih uređaja za one koji već poseduju jedan pametni telefon.

U 2015. godini preduzetnici će prednjačiti u primeni novih tehnologija, kao što su trodimenzionalno štmpanje (3D printing), "Internet stvari) i dronovi (bespilotne letelice), koje će se više prodavati preduzećima nego samim potrošačima.

Firme će u ovoj godini kupiti, platiti i koristiti više od 60 odsto od ukupno milijardu bežičnih naprava za Internet stvari, dronovi će u 2015. godini imati višestruku namenu. Dilojt predviđa prodaju oko 300.000 dronova za svrhu koja nije vojne prirode, čime će se broj korišćenih jedinica popeti na više od jednog miliona.

Trodimenzionalni štampač predstavlja revoluciju, u svetu će ih ove godine biti prodato gotovo 220.000 u vrednosti 1,6 milijardi americkih dolara, uz predviđanja da će oko 80 odsto njihove ukupne vrednosti biti u rukama preduzetnika, a ne potrošača.

Dilojt predviđa i uzlet, ali ne i prevlast nanosatelita pošto će ih do kraja godine u orbiti biti više od 500, čija je pojedinačna masa manja od 10 kilograma. Jeftiniji su od konvencionalnih satelita, lakši, jednostavnije se izraduju i ispituju i lakše ih je lansirati, ali će još biti samo dopuna na postojecem tržištu velikih satelita.

Kada su u pitanju mediji i industrija zabave, kratkometražni sadržaji dostupni putem interneta neće uzurpirati poziciju tradicionalnih dugometražnih televizijskih sadržaja i Dilojt ne predvida da će ikada prerasti u dominantan format videa, mereno bilo po trajanju gledanosti u satima, bilo po ostvarenim prihodima.

Predviđajući ovogodišnju sudbinu interneta, Dilojt vidi dalje povećanje raskoraka izmedu onih s pristupom najvećim širokopojasnim brzinama i onih s osnovnim brzinama.

Jedini koji nisu ustuknuli pred moćima novih tehnologija su izdavači. Prihodi od prodaje štampanih knjiga peterostruko će premašiti one od prodaje elektronskih, koje nisu uspele da zamene miris slova na papiru. Za razliku od štampane knjige, CD-ovi, štampane novine i časopisi beleže pad prodaje.

Mladi uzrasta od 18 do 34 godine, privrženi su štampanoj knjizi kao i njihovi roditelji i čitaju gotovo iste količine kao i starija populacija, a spremni su za njih i da plate, zaključuje Dilojt.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik