Stara Pazova - raj za preduzetnike

Bez autora
Jan 21 2015

Opština Stara Pazova jedna je od najrazvijenijih u našoj zemlji, a na procentu nezaposlenih, od svega pet odsto pozavideli bi i mnogi evropski gradovi. Ključ njihovog uspeha je u malim i srednjim preduzećima.Da od porodične manufaktrure može da nastane kompanija sa 130 zaposlenih i godišnjim prometom od više miliona evra dokazale su porodice Vuković i Zeković koje su danas lideri u proizvodnji peći.

Stara Pazova - raj za preduzetnikeOpština Stara Pazova jedna je od najrazvijenijih u našoj zemlji, a na procentu nezaposlenih, od svega pet odsto pozavideli bi i mnogi evropski gradovi.

Ključ njihovog uspeha je u malim i srednjim preduzećima.

Da od porodične manufaktrure može da nastane kompanija sa 130 zaposlenih i godišnjim prometom od više miliona evra dokazale su porodice Vuković i Zeković koje su danas lideri u proizvodnji peći.

"Proizvodimo nekoliko hiljada jedinica različitih modela. Promet je između 3,5 i 4 miliona evra. Danas izvozimo u Latinsku Ameriku, Rusiju, Čile i zemlje EU. Najvise izvozimo peći na drva i pelet", kaže Dušan Ilić iz kompanije "Tim Sistem".

Inostrane kompanije investirale su preko 150 miliona evra u ovu opštinu. Iako smeštena između dva najveća srpska grada, Stara Pazova nije koristila samo geografski položaj u privlačenju stranih investicija.

"Mi smo doprineli tome sa našim odličnim odnosima i šta smo se dogovorili nismo izneverili", kaže Đorđe Radinović, predsednik ove opštine.

U staroj Jugoslaviji, uz Maribor, Stara Pazova bila je lider po broju malih i srednjih preduzeća, danas ih ima oko 2.500.

Jovo Bijelić iz Udruzenje preduzetnika smatra da je tajna uspeha ove opštine jednim delom u tradiciji, a kao drugi razlog navodi blizinu srpske prestonice.

"Mi smo imali zanatski dom gde su se okupljale zanatlije. Blizina Beograda je drugi razlog", tvdi Bijelić.

Opština pomaže mala preduzeća i novčano, iz budžeta, jer novca za tako nešto ima.

Pazova sa okolinom ima oko 70.000 stanovnika. Od tog broja samo je 3.500 nezaposlenih. Međutim, i taj broj mogao bi da postane manji kada se na ovoj poljani na prolece izgradi prvi Lidlov objekat u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik