Agromont vlasnik živinarske farme

Bez autora
Jan 22 2015

Preduzeće Agromont iz Nikšića, novi vlasnik živinarske farme u Martinićima, planira da uskoro pokrene proizvodnju kokošijih jaja u objektima koji nijesu funkcionisali posljednjih osam godina. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, koji je danas obišao objekte farme, ocijenio je da je pronalaženje investitora za farmu u Martinićima jedan od projekata čiju je realizaciju Ministarstvo obuhvatilo Planom promocije projekata u poljoprivredi prošle godine, sa namjerom da pokrene proizvodnja, zaposle ljudi, smanji uvoz i postepeno stvore mogućnosti za izvoz. Danas mogu da potvrdim da smo korak bliže pokretanju proizvodnje i ostvarenju postavljenog cilja. Ima prostora da se pobočno razvija proizvodnja stočne hrane, tjestenine, farme bikova i drugi projekti, kazao je Ivanović. Ivanović je saopštio da je to projekat gdje je država pomogla da se razriješe brojni problemi i olakša proces investiranja, pokrenu proizvodnja i zapošljavanje.

Agromont vlasnik živinarske farmePreduzeće Agromont iz Nikšića, novi vlasnik živinarske farme u Martinićima, planira da uskoro pokrene proizvodnju kokošijih jaja u objektima koji nijesu funkcionisali posljednjih osam godina, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, koji je danas obišao objekte farme, ocijenio je da je pronalaženje investitora za farmu u Martinićima jedan od projekata čiju je realizaciju Ministarstvo obuhvatilo Planom promocije projekata u poljoprivredi prošle godine, sa namjerom da pokrene proizvodnja, zaposle ljudi, smanji uvoz i postepeno stvore mogućnosti za izvoz.

„Danas mogu da potvrdim da smo korak bliže pokretanju proizvodnje i ostvarenju postavljenog cilja. Ima prostora da se pobočno razvija proizvodnja stočne hrane, tjestenine, farme bikova i drugi projekti“, kazao je Ivanović.

Ivanović je saopštio da je to projekat gdje je država pomogla da se razriješe brojni problemi i olakša proces investiranja, pokrenu proizvodnja i zapošljavanje.

„Ne bih pozivao na bržu dinamiku da iz iskustva ne znam koliko se sporo donose pojedine odluke u Crnoj Gori. Moramo promijenitu takvu naviku, ići sa više odgovornosti, ali i kuraži ako želimo da pokrenemo proizvodnju. Moramo razgrnuti tu šumu administracije, kako bi pomogli preduzetnicima da pokrenu biznis“, poručio je Ivanović.

Vlasnik firme Agromont, koja se bavi živinarstvom 20 godina, Božidar Jokić rekao je da objekat u Martinićima ima zadovoljavajuće kapacitete i infrastrukturu za širenje postojeće proizvodnje.

„U roku od deset dana nabavićemo 50 hiljada koka nosilja, do maja još 50 hiljada, a do avgusta još 20 hiljada, što znači ukupno 120 hiljada jedinki. To nam je trenutni plan, a imamo na umu da realizujemo još nekoliko ozbiljnih pratećih projekta na farmi“, rekao je Jokić.

Uspostavljanje planiranog kapaciteta od 120 hiljada koka nosilja, stvara mogućnost za 40 novih radnih mjesta i supstituciju uvoza jaja u vrijednosti od najmanje tri miliona eura na godišnjem nivou.

 Jokić je saopštio da je plan da se do avgusta investira oko tri miliona eura i do ljeta zaposli 15 ljudi.

„Tržište imamo. Naša firma je među prvima po proizvodnji jaja, ali je ujedno i najveći uvoznik jaja u Crnu Goru. Cilj nam je da dio koji smo uvozili zamijenimo domaćom proizvodnjom. To će prema našim procjenama, smanjiti uvoz jaja oko 70 odsto, ili tri do četiri miliona eura“, dodao je Jokić.

On je naveo da za početak planira i proizvodnju 18-osedmičnih koka nosilja koje je do sada uvozio iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije.

Agromont ovih dana radi ubrzano na osposobljavanju kapaciteta na farmi u Martinićima.

Jokić je ocijenio da je infrastruktura, ipak, u dobrom stanju, s obzirom na to da objekti već osam godina nijesu bili u funkciji, a da se prije toga nije ulagalo posljednjih 20 godina.

Objekte su zajedno sa Ivanovićem obišli i predsjednici opština Danilovgrad i Nikšić Branislav Đuranović i Veselin Grbović.

Zajednički je konstatovano da se objekti revitalizuju planiranom dinamikom i ocijenili da je ta investicija primjer kako preduzetnici u saradnji sa državom i lokalnim samoupravama mogu brzo stvoriti ambijent za povećanje i diverzifikaciju poljoprivredne proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Ivanović je ocijenio da su upravo te dvije opštine dobri primjeri na koji način treba raditi.

"Opština Danilovgrad prepoznata je po broju malih i srednjih preduzeća koji su na prostoru ove opštine započeli svoje biznise tokom posljednjih godina. Smatram da su to dobri primjeri i na iskustvima ove dvije opštine može se mnogo naučiti kada je u pitanju rješavanje administrativnih prepreka", kazao je Ivanović.

Đuranović je saopštio da će investicija u farmu u Martinićima biti ne samo velika, već i značajna za Opštinu Danilovgrad zbog obnavljanja djelatnosti i novih radnih mjesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik